Äärimmäisen harvinainen tapaus: Vauvalla oli syntyessään kaksi suuta

Vauva maistoi jäätelöä ensimmäisen kerran – katso pienokaisen hulvaton reaktio kylmään herkkuun 1:21
Tämä vauva maistoi jäätelöä ensimmäisen kerran – katso pienokaisen hulvaton reaktio kylmään herkkuun!

Lapsella oli syntyessään 13 millimetriä syvä "toinen suu", jossa oli myös kieli ja hampaita.

Amerikkalaislääkärit kuvailevat julkaisussaan tyttövauvaa, jolla oli syntyessään hyvin harvinainen ominaisuus – nimittäin toinen suu, kertoo CTV News. Lapsen harvinaisesta tilasta kirjoitettiin tapausraportti lääketieteelliseen BMJ-julkaisuun.

Massa poskessa paljastui toiseksi suuksi

Lapsen tai äidin asuinpaikka ei selvinnyt raportista. Raskauden viimeisen kolmanneksen aikana lääkäri oli ultraäänitutkimuksen aikana havainnut massan lapsen kasvojen oikealla puolella. Kun lapsi syntyi, 1–2 senttimerin kokoinen massa paljastui suunomaiseksi muodostumaksi.

"Toinen suu" oli vain 13 milliä syvä. Se  ei ollut yhteydessä lapsen suuhun tai hengitysteihin, eikä suulla voinut puhua tai hengittää. Toisinaan suusta valui kirkasta nestettä, jota epäiltiin syljeksi. Nestettä ei kuitenkaan testattu.

Kallon kuvauksessa havaittiin, että toisen suun sisällä on ylimääräisiä hampaita ja jopa oma kieli, jonka liikkeet heijastelivat lapsen "oikean" kielen liikkeitä. Lapsella oli myös toinen, täysin tavanomaisesti kehittynyt suu.

Leikkauksessa löytyi lisää hampaita

Kaksiviikkoisena lapsi oli hyvinvoiva, eikä ylimääräinen suu vaikuttanut häiritsevän häntä lainkaan. Lapsi söi ilman ongelmia. Puolen vuoden iässä ylimääräinen suu kuitenkin korjattiin leikkauksella: suun muodostavat kudokset poistettiin ja sen luoma aukko suljettiin.

Leikkauksessa havaittiin, että lapsen ylimääräisessä suussa oli sylkirauhasia ja limakalvo, jonka takaa löytyi lisää ylimääräisiä hampaita. Ne poistettiin.

Kuva lapsesta. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Lapsi toipui hyvin

Kuusi kuukautta leikkauksen jälkeen lapsen kasvot olivat parantuneet, mutta lääkäreiden mukaan lapsella oli jonkin verran vaikeuksia liikuttaa alahuultaan. Hän kuitenkin oli toipunut hyvin ja söi ilman ongelmia.

Lue myös:

    Uusimmat