Kertoiko Medvedevin pikkuhymy tiedon pimittämisestä? Näin asiantuntija analysoi pääministeri-infon elekieltä MTV:lle

Viestintäasiantuntija analysoi Medvedevin elekieltä 3:47

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev pyöritteli päätään ja naureskeli kysymykselle Airiston Helmi -tutkinnasta keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa yhdessä Suomen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa.

Videolla viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo kertoo, millaisiin eleisiin ja ilmeisiin hän kiinnitti huomiota Medvedevin esiintymisessä.

Yli puoli tuntia Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev esiintyi normaaliin, hillittyyn ja jämäkkään tapaansa pääministeri Juha Sipilän kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessa ministerien tapaamisen jälkeen.

Yleisradion toimittajan kysymyksen kohdalla Medvedevin olemus kuitenkin muuttui. Tämä naureskeli vastaukselle, pyöritteli päätään ja kutsui kysymystä vainoharhaisuudeksi.

– Jos kyseessä on rahanpesuepäily, on se rikos myös Venäjän lainsäädännössä. Jos Suomen puolelta tulee pyyntö oikeudellisesta avusta, myönnämme sen tietenkin. Asiassa on mukana Venäjän kansalainen, joten on myös tärkeää, että hänelle turvataan kaikki lainsäädännön mukaiset oikeudet ja konsulin tuki.

– Mitä tulee helikopterikenttiin ja niiden mahdolliseen käyttöön sotilaallisissa tarkoituksissa, en tiedä kenen sairaassa mielessä tällainen ajatus voisi syntyä, se on suoraan sanoen paranoidia ajattelua, Medvedev puuskahti.

Toispuoleinen hymy on paljastava

Viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo katsoi MTV Uutisten tallenteen tiedotustilaisuudesta ja kiinnitti huomiota etenkin Dmitri Medvedevin olkien kohautteluun, millä hän ikään kuin pönkitti omaa arvovaltaansa.

Kuunnellessaan tulkattua kysymystä Airiston Helmen mahdollisista Venäjään ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvistä tutkinnoista hän kohautti olkiaan ja naureskeli.

– Tämähän on yksi tapa, jolla tehdään toisen kysymys typeräksi. Sillä mitätöidään toisen kysymys, Kortesuo kertoo.

Kun tulkki kääntää Medvedevin vastausta, Medvedevin toinen suunpieli nousee muutamia kertoja pikaiseen hymyyn. Sen on tutkittu liittyvän siihen, että jotain jää kertomatta, jopa valehteluun.

Se ei ole yhteydessä kasvonpiirteiden symmetriaan. Tuollaisen toispuoleisen, pikaisen hymyn merkitystä on tutkittu ja samaa ilmettä analysoitiin myös Bill Clintonin puhuessa suhteestaan Monica Lewinskyyn.

Kysymyksen vähättely ja vähättelevät eleet saivat Kortesuon pohtimaan, mitä jäi kertomatta.

– Kyllähän meidän on aika kysyä, mikä olisi ollut se asiallinen vastaus, ja oliko meillä mitään mahdollisuutta koskaan saadakaan sitä. 

Lue myös:

    Uusimmat