Karuja lukemia ja törkeitä esimerkkejä julki – Max Verstappenille sataa vihapuhetta, F1 painii valtavan ongelman kanssa

5:41
Videolla juttua F1-kauden päätöskisasta, Abu Dhabin GP:stä.

Verkossa tapahtuvaa häirintää tutkivat The Female Drive ja Areto Labs julkaisivat karuja tutkimustuloksia F1:n yllä vellovasta vihapuheaallosta.

Tuore tutkimus tehtiin F1:n kauden päätöskisan Abu Dhabin GP:n yhteydessä. Viikonlopun aikana peräti 295 000 kommenttia tarkistettiin. Niistä 25 000 todettiin vihamielisiksi ja 2 100 kommenttia luokiteltiin ”erittäin vihamielisiksi”.

Vihapuhetta sateli erityisesti Max Verstappenin ja Red Bullin suuntaan. Tutkimuksen mukaan selkeästi Verstappenille kohdistetuista kommenteista 20 prosenttia oli ”hyökkääviä” ja yhdeksän prosenttia niistä luokiteltiin suuren luokan riskeiksi. Reb Bullia kohtaan osoitetuista kommenteista 14 prosenttia olivat hyökkääviä tai loukkaavia ja neljä prosenttia luokiteltiin suuren luokan riskien kategoriaan.

Verstappen ja Red Bull olivat isosti otsikoissa toissa viikolla ajetun Brasilian GP:n jälkeen. Verstappen ei antanut tuolloin toiselle Red Bull -kuskille Sergio Perezille sijoitusta takaisin, minkä jälkeen hän laukoi kohua herättäneitä kommentteja.

Vihapuheelta eivät välttyneet myöskään F1:n ympärillä toimivat tekijät. Esimerkiksi haastatteluja tekevä Will Buxton sai valtavan määrän vihakommentteja niskaansa.

The Female Drive julkaisi Instagram-tilillään otoksia törkeistä kommenteista, joissa toivottiin muun muassa Verstappenille ja tämän perheelle kuolemaa. Mukana oli myös otoksia Lewis Hamiltonille kohdistetuista rasistista kommenteista.

Esimerkit näkyvät alta (Varoitus: viestit sisältävät törkeää, halveksuttavaa ja rasistista kielenkäyttöä).

The Female Driven ja Areto Labsin mukaan järjestöt ovat tarkistaneet yli miljoona F1-sarjaan liittyvää kommenttia tai viestiä, jotka ovat herättäneet epäilyksen häirinnästä tai vihapuheesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja