Kärsitkö fobioista? Nämä vinkit auttavat voittamaan pelot

Pelot saattavat rajoittaa elämää joskus jopa häiritsevällä tavalla. Oli pelossasi kyse sitten hämähäkeistä, käärmeistä, lentämisestä tai sirkuspelleistä, seuraavista neuvoista saattaa olla apua.

Moni kärsii peloista, jotka saattavat olla hyvin yksityiskohtaisia. Usein pelot ovat peräisin lapsuudesta asti. 

Hanki tietoa

Moni pelkoo liittyy väärinkäsityksiin ja tiedonpuutteeseen. Faktojen ymmärtäminen voi auttaa poistamaan pelot.

Psykologi Tamar Chansky kertoo työskentelevänsä usein lasten kanssa, jotka pelkäävät ampiaisia.

– Avaamme ikkunan ja huudamme ampiaiselle. Näin lapsi huomaa, ettei ampiainen ole kiinnostunut hänestä, hän kertoo esimerkkinä.

Pelon kohteista kannattaakin hankkia faktatietoa. Hammaslääkäripelkoon voi Chanskyn mukaan auttaa toimenpiteiden katselu videolta. Lentopelkoon taas auttaa lentotilastojen ja fysiikan tunteminen.

Valmistaudu kohtaamaan pelkosi

– Itse inhoan ötököitä todella paljon. Mutta asun metsässä, ja ötököitä riittää. Pidän tyhjiä jogurttipurkkeja valmiina napatakseni sisälle tulevat ötökät niihin. Valmistautuminen auttaa minua pysymään rauhallisena, Chansky.

Jos lähellä on lapsia, suosittelee Chansky sanomaan ääneen jotain tilanteen rentouttavaa, kuten ”minäpä olen paljon isompi kuin sinä, pikkuötökkä.” Jos kuitenkin ehdit jos hypätä kiljuen sohvalle, totea lapsille "ei mitään hätää, minä vain ylireagoin".

Miten toimia pelkäävän lapsen kanssa?

Lapsen pelkoihin kannattaa suhtautua sympaattisesti, mutta yliempatisoiminen ei ole järkevää. Jos lapsi esimerkiksi pelkää rokotuksia, kehottaa lastenlääkäri Roy Benaroch suhtautumaan asiaan sopivalla tyyneydellä.

– Vanhemman ei pidä pyydellä lapselta anteeksi sitä, että lapsi viedään rokotukseen. Vanhemman ei pidä myöskään heittäytyä yliempaattiseksi hokemalla ”tiedän, tiedän, se sattuu”.

Benarochin mielestä vanhemman kannattaa ennemmin todeta, että kaikki menee hyvin, ja että rokotus on ohi hetkessä. 

Pelkojen kohteita ei kannata myöskään opetella välttelemään. 

– Jos lapsi pelkää koiria, ei sinun kannata vaihtaa kadunpuolta lapsen kanssa heti koiran nähdessäsi. Koiran kohtaaminen on mahdollisuus saada pelko kuriin, kun pelosta katoaa mystiikka. Kehu lapselle esimerkiksi koiran söpöyttä ja kysy, haluaisiko hän mennä kysymään omistajalta, saako koiraa silittää.  

Lähde: realsimple.com

Lue myös:

    Uusimmat