Kyy puri yhä useampaa lemmikkiä alkuvuodesta – näin minimoit seuraukset

2:24imgKATSO MYÖS: Eläinklinikka Avecin eläinlääkäri Chita Wahlroos kertoo, missä kohtaa koiran vartaloa kyyn purema on yleensä vaarallisin.
Julkaistu 16.05.2025 15:15
Toimittajan kuva
Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Jos kyy puri lemmikkiä, ota ripeästi yhteys eläinlääkäriin.

Lemmikkien käärmeenpuremien määrä liki kolminkertaistui, kun tämän vuoden huhtikuuta verrattiin viime vuoden vastaavaan ajankohtaan, käy ilmi LähiTapiolan eläinvakuutuksen vahinkotiedoista.

Korvausasiantuntija Anu Kostamo kertoo tiedotteessa, että kyyt pyrkivät kyllä yleensä väistämään ja purevat vain, jos eivät ehdi esimerkiksi koiran ulottuvilta karkuun. 

– Etenkin aurinkoisissa, suojaisissa paikoissa koiranulkoiluttajien kannattaa silmäillä maastoa tavallista tarkemmin ja kiertää kauempaa, jos käärme sattuu kohdalle, Kostamo kertoo.

Lue myös: Eläinsuojeluyhdistys muistuttaa: "Kyyt eivät halua mitään muuta kuin elää omaa elämäänsä rauhassa"

Vakavuus riippuu puremakohdasta ja myrkyn määrästä

Kyyn pureman vakavuuteen vaikuttaa puremakohta ja se, paljonko myrkkyä vapautuu.

Seuraukset voivat vaihdella paljonkin ja siitä saattaa tulla esimerkiksi shokkitila, munuaisvaurio tai rytmihäiriö.

Jos kyy puri eläintä pään tai kaulan alueelle, turvotus voi tukkia hengitystiet. Etenkin iäkkäämmillä ja perussairailla eläimillä pienempikin määrä myrkkyä voi aiheuttaa vakavia oireita.

kyy, kyykäärmeKyy.Shutterstock

Ota yhteyttä eläinlääkäriin

Mikäli kyy puri lemmikkiä, on aina syytä mennä eläinlääkäriin. Tärkeintä on ehkäistä vaurioiden pahenemista. Omistajan ripeällä toiminnalla voi olla vaurioiden laajuuden suhteen iso merkitys.

Lemmikki tulisi pitää mahdollisimman liikkumattomana ja jos mahdollista, kantaa kotiin tai autolle, jotta myrkky ei leviä. 

Lue myös: Lutu-koira meni liian lähelle kyytä kilometrien päässä autolta

Puremakohta on usein kipeä, mutta älä anna kipua lievittäviä lääkkeitä koiralle, jos eläinlääkäri ei ole niin ohjeistanut. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeet voivat pahentaa mahdollista munuaisvauriota.

– Myöskään kyytablettia ei suositella annettavan koiralle kyynpureman jälkeen, ellei siihen ole eläinlääkäriltä saatua ohjetta, Kostamo sanoo.

Eläinklinikoilla ja -sairaaloilla voi olla käytössään vastamyrkkyä, jolla neutralisoidaan kyyn myrkkyä ja vähennetään myrkytysoireita. Sitä suositellaan annettavaksi vuorokauden sisällä puremasta. Tapauksesta riippuen nestehoito ja kivunlievityskin voivat riittää.

Lue myös: Kuljetatko koiraa autossa? Älä koskaan toimi näin: "Ei missään nimessä turvallista"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: LähiTapiola

Tuoreimmat aiheesta

Koirat