Karpalon teho virtsatietulehduksiin kyseenalainen

Karpalomehua on pitkään suositeltu virtsatietulehdusten ehkäisyyn, mutta karpaloiden teho on myös kyseenalaistettu. Tuore yhdysvaltalaistutkimus nakertaa karpalon asemaa entisestään.

Tutkimuksessa karpalon tehoa virtsatietulehdusten ehkäisyssä selvitettiin antamalla 90 hoitokotiasukkaalle karpalokapseleita päivittäin vuoden ajan. Yhtä moni asukas sai lumekapseleita.

Vuoden mittaisen seurannan aikana virtsatietulehdukset sekä bakteerivirtsaisuus ja valkosoluvirtsaisuus, jotka ovat usein merkkejä virtsatietulehduksesta, olivat yhtä yleisiä kummassakin ryhmässä. Eroja ei myöskään ollut antibioottikuureissa eikä sairaalahoidoissa.

Virtsatieinfektiot ovat yleisiä sairauksia erityisesti naisilla ja jopa puolet naisista sairastaa ainakin yhden virtsatieinfektion elämänsä aikana. Antibiootit ovat virtsatieinfektion yleisin hoito, mutta niiden liiallista käyttöä pitäisi välttää vastustuskykyisten bakteerikantojen ehkäisemiseksi. Karpalon on uskottu vähentävän virtsatietulehduksia estämällä bakteerien tarttumisen rakon limakalvolle.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat