Kari Lumikero: Toimittajat alkavat olla kohteita kriisialueilla

Kesän alussa eläkkeelle jäänyt toimittaja Kari Lumikero kertoi Studio55.fi-lähetyksessä toimittajan työstä kriisialueilla.

– Mitä tässä on tapahtumassa ja tapahtunut, on se, että toimittajat alkavat olla kohteita. Muun muassa tämä uusi Isis-järjestö… Jos he saavat jonkin länsimaalaisen, varsinkin amerikkalaisen tai brittitoimittajan kiinni, tiedämme ne seuraukset: heitä teloitetaan julkisesti, Kari Lumikero sanoi lähetyksessä.

Lumikero huomautti, että tietyllä tavalla toimittajat ovat olleet jo aikaisemmin kohteita mukana kantamansa omaisuuden – kameroiden, tietokoneiden ja käteisen rahan – takia.

– Saattaa käydä niin, että ensin rosvot kaappaavat tai sieppaajat toimittajan, ja vielä myyvät kaupan päälle sinut jollekin ideologiselle järjestölle, joka ryhtyy sitten käymään propagandasotaa ja yrittää saada lunnaita.

Lumikero kouluttaa nuoria toimittajia ja kuvaajia käyttäytymään turvallisesti vaarallisilla alueilla.

– Pääsääntö on se, että pitää olla valpas, ja jos havaitsee, että jotain todella uhkaavaa on tekeillä, niin pitää poistua paikalta. Tämä on mun ohjeeni eikä suinkaan se, että sinne jäädään oman henkensä kaupalla.

Miten Lumikero muisteli Estoniaa ja Kaakkois-Aasian tsunamia? Katso koko lähetys.

Lue myös:

    Uusimmat