Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Heikkilä kirjoitti toisen kirjansa omassa linnassaan.
Kirjailija ja Ylen entinen Ranskan kirjeenvaihtaja Annastiina Heikkilä viihtyy nykyään Suomessa, mutta pitää yhä elämässään pienen osan ranskalaisuutta mukana.
Se tarkoittaa esimerkiksi ranskalaisten menneiden vuosikymmenten hittien esittämistä Les Chouettes -bändin kanssa. Bändi kyhättiin alun perin Heikkilän esikoisteoksen julkistamisbileisiin.
– Se lähti vähän elämään omaa elämäänsä tämä homma ja nyt meillä on sitten ollut Storywillessä vappukeikka ja jotain lisääkin tiedossa.
Kulttilaisten nahkoihin
Heikkilältä on juuri ilmestynyt hänen toinen romaaninsa Rakkaus & Armo. Kirja kertoo suomalaisnaisesta, joka tutustuu Ranskan maaseudulla toimivaan Neitsyt Mariaa palvovaan kulttiin.
Kirjan kultti perustuu tositapahtumiin ja tapaukseen, johon Heikkilä oli tutustunut Ranskassa asuessaan.
Erityisesti muutaman vuoden takaisesta tapauksesta Heikkilälle jäi mieleen kultin johtaja.
– Kulttijohtajuus on aika miehinen bisnes ja hän oli sellainen harmaahapsinen, ystävällisen näköinen, terveyssandaaleihin pukeutunut vanhempi rouva, joka ei vastannut mielikuvaani kulttijohtajasta.
– Hän oli kuitenkin syytettynä aika raskaista rikoksista.
Heikkilää kiinnosti tietää, mitä tällaisen kulttijohtajan seuraajat kokevat saavansa suljetusta ja hyvin painostavastakin yhteisöstä. Hänelle selvisi muun muassa, että korona-aikana ja sen jälkeen kulttien jäsenmäärät kasvoivat.
– Se liittyi varmaan siihen, että haettiin jotain turvallisuuden tunnetta järkkyvään maailmaan.
Kirja kertoo myös sisarussuhteista, mikä henkilökohtaisesti hyvin koskettava aihe Heikkilälle. Hänen oma siskonsa kuoli, kun hän oli luonnostelemassa ensimmäistä versiota kirjasta.
– Kirjoittaminen ei helpota, mutta se laittaa raameja asioille, kun nimeää asioita. Onhan se myös lohdullinen ajatus, jos joku muu voi saada tästä lohtua itselleen.
– Kirjoittaminen on sellainen maailma, jota voi hallita. On ihanaa toimia jumalana siellä omassa maailmassa. Siellä voi määrätä, ketkä kuolevat ja ketkä jäävät henkiin.
Linna Ranskassa
Siskon kuolema sai Heikkilän palaamaan Suomeen, mutta siteet Ranskaan eivät ole missään nimessä katkenneet.
Heikkilällä esimerkiksi omistaa ystäviensä kanssa asunnon 1700-luvun alkupuolella rakennetusta ranskalaisessa linnassa.
Linna sijaitsee Aveyronissa, minne myös Heikkilän toisen romaanin tapahtumat sijoittuvat.
– Se on suureksi osaksi luonnonpuistoa, ihan älyttömän kaunis alue, mihin on vähän vaikea mennä. Toisaalta sieltä saa linnan paljon halvemmalla kuin vaikka Provencesta.
Kirjeenvaihtaja-aikoja Heikkilä muistelee kaksijakoisesti. Ylen Ranskan kirjeenvaihtajana toimiminen oli unelmatyö, mutta myös rankkaa, koska kirjeenvaihtaja oli aina töissä.
– Toisaalta nyt, kun maailmanjärjestystä neuvotellaan uusiksi, huomana potevani kirjeenvaihtajatautia, että tekisi mieli välillä hypätä raportoimaan.
Heikkilältä vei kymmenen vuotta päästä verkostoihin sisään.
Ranskassa Suomen yleisradio ei sanonut mitään ja kaikenlaiset kikat piti olla käytössä. Lisäksi piti tuntea ihmisiä ja paikalliset pelisäännöt.
– Ei, ei tarkoita Ranskassa ei. Siitä aloitetaan neuvottelut, oli sitten kyse haastatteluista tai byrokratian kiemuroista.
Annastiina Heikkilä kertoo Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa myös kohtaamisistaan Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja tämän koirien kanssa.
Katso koko haastattelu jutun alusta.