Kansallisarkisto kartoittaa syksyn aikana, tarvitaanko Stalinin vainojen suomalaisuhreista tutkimusta

Kansallisarkisto tekee syksyn aikana esiselvityksen siitä, tarvitaanko Stalinin vainojen suomalaisuhreista tutkimusta ja mitä tutkimuksen kohteet voisivat olla. Valtioneuvoston kansliasta kerrotaan STT:lle, että asiasta on sovittu Kansallisarkiston kanssa.

Esiselvityksen perusteella arvioidaan, ryhdytäänkö asiaa selvittämään tarkemmin. Esiselvityksessä on tarkoitus kartoittaa myös hankkeen vaatimia resursseja.

Stalinin vainojen suomalaisuhrit nousivat julkisuuteen viime viikonloppuna, kun toimittaja Unto Hämäläinen vetosi Helsingin Sanomissa Suomen valtiojohtoon selvityksen tekemiseksi. Hämäläinen siteerasi lähdettä, jonka mukaan neuvostojohtaja Josif Stalinin puhdistuksissa kuoli jopa 20 000 suomalaista.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Antti Rinne (sd.) kannattivat tutkimuksen laatimista. Niinistö ehdotti tutkimuksen teettämistä Kansallisarkistolla.

Suomalaiset historiantutkijat ovat korostaneet, että aihetta on tutkittu jonkin verran, mutta lisätutkimus voisi tutkijoiden mukaan tehdä aihetta laajemmin tunnetuksi.

Lue myös:

    Uusimmat