Kannattaako autoa pestä pakkasella?

Uuden ajan ongelma: Miten päästä autoon, jos avaimesta loppuu patteri 1:32
KATSO MYÖS: Avaimeton käynnistys takkuaa talvella! Entä miten autoon pääsee, jos avaimesta loppuu patteri?

Autoa tulee pestä myös talvisin. Pakkasella menopeli kannattaa pesun jälkeen kuivata, jotta esimerkiksi ovet eivät jäädy kiinni.

Talvisin auton pinnoille päätyy tiesuolaa ja muuta likaa. Nastarenkaat myös irrottavat tien pinnasta pikeä. Siksi menopeliä tulee pestä talvisinkin, muistuttaa huoltamoketju Neste.

Auton voi pestä pakkasilla – muista kuivaus

Autoa voi pestä myös pakkasella. Pesuloiden talviohjelmat ovat usein hieman erilaisia kuin kesällä käytettävät pesuohjelmat. Esimerkiksi pesuaineen koostumus voi olla erilainen. 

Lukkopesät voi voidella ennen pesua, jotta ne eivät jäädy. Kuurauksen jälkeen auto tulisi kuivata, sillä esimerkiksi ovet voivat jäätyä kiinni. Tiivisteet kannattaakin pesun jälkeen kuivata. Älä unohda takaluukkua! 

Myös polttoainesäiliö luukku ja irrotettavan antennin kierteet tulisi pyyhkäistä kuiviksi.

– Jos pakkasta on muutama aste, auton luukut saa nopeasti kuiviksi, kun ne avaa pesun jälkeen pariksi minuutiksi. Eli ovet, takaluukku ja polttoainetankin luukku hetkeksi auki. Ja lopuksi kevyt pyyhintä paperilla tai liinalla, Kärcherin autopesuratkaisuista vastaava Jouni Torkki opastaa.   

Pesun jälkeen myös jarrujen toiminta tulee testata. Menopelin voi viedä kuivumaan esimerkiksi ostoskeskuksen parkkihalliin. Toisaalta autoa kannattaisi sulatella siellä myös ennen pesua.

– Jos auto ajetaan lumisena autopesuun, esipesuaineen teho jää olemattomaksi. Pesuaine jää siihen lumen ja jään päälle eikä saa juuri lainkaan vaikutusaikaa. Lumi lähtee vasta korkeapainepesussa irti ja auton pinnassa saattaa olla turhan paljon likaa ja jopa näkyvää hiekkaa, kun harjapesuvaihe käynnistyy, Torkki sanoo.

Auton peseminen loskakelilläkään ei ole turhaa

Autoa tulee pestä, vaikka loskaa lentäisi ja pesulakäynti tuntuisi siten turhalta, muistuttaa Autoliitto.

– Autoilija helposti pihistelee pesuissa talvella, kun auto likaantuu nopeasti. Puhtaanapito kuitenkin kannattaa, sillä jään skrapaaminen ja lumen harjaaminen likaisilta pinnoilta naarmuttaa helposti laseja ja auton maalipintaa, Autoliiton Teppo Vesalainen sanoo.

Vesalainen paljasti MTV Uutisille 2019, että pesettää perheensä autot talvikaudella kerran viikossa, jos ne ovat päässeet likaantumaan.

– Mitä pidempään maantiesuola saa olla auton pinnoilla, sitä haitallisempi on sen vahingoittava vaikutus. Autossa pitkään kiinni olleen suolakuran irrottaminen on myös haasteellisempaa eli pesu onnistuu miedommin ainein ja/tai vähemmällä hankauksella, kun sen tekee riittävän usein, Vesalainen kuvasi tuolloin.

Pesuautomaateissa hän kuitenkin kehotti kiinnittämään huomiota kuumavahan käyttöön, sillä harjapesukone saattaa talvisin jättää osan autosta likaiseksi.

– Vaikka auto jääkin kuraiseksi, suihkuttaa pesuautomaatti ohjelman päätteeksi auton pintaan kuumavahan, mikäli auton käyttäjä on sellaisen erehtynyt kassalta ostamaan. Kuraisten pintojen päälle suihkutettavalla kuumavahalla varmistetaan, ettei autoon kiinni jäänyt lika irtoa seuraavallakaan kerralla, Vesalainen huomauttaa.

Käsinpesussa vastaavaa ongelmaa ei synny yhtä helposti, sillä kämmen pääsee irrottamaan loskaa myös hankalista paikoista, joihin pesulaite ei ulotu. Jos peset autosi itsepesuhallissa, se myös ehtii sulaa ennen pesun aloittamista. Toisinaan pesukadulta voi myös ostaa käsintehdyn esipesun, jolloin vaivaa ei tarvitse nähdä itse.

Auto tulee myös käsinpesun jälkeen muistaa kuivata ennen ulos pakkassäähän ajamista.

Katso myös: Kuinka saada lumeen juuttunut auto irti oikein ja turvallisesti?

Kuinka saada lumeen juuttunut auto irti oikein ja turvallisesti? 4:40
Näin penkkaan jumittunut auto saadaan liikkeelle.

Lue myös:

    Uusimmat