Älä tee tätä virhettä, kun valitset pesuohjelmaa autollesi: "Monesti ei voi olla kuin pettynyt lopputulokseen"

1:48
Nissan laittaa kaikki autonsa tiskikonetestiin, jonka aikana auto saa niskaansa huimat 30 000 litraa vettä.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka lauantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.

Kysymys: Onko auto pakko pestä myös talvella, vaikka se kuraantuisi heti uudelleen?

Vastaus: Kukaan tai mikään ei varmasti pakota auton pesuun talvella – järkevää se kuitenkin ehdottomasti on.

Suomen talvet ovat varsin kuraisia. Moni autonkäyttäjä laiminlyö talvisaikaan auton pesemisen: Osa pelännee, että pakkanen jäädyttää auton pesun jälkeen. Toiset taas ajattelevat, että peseminen on turhaa, koska auto kuitenkin kohta taas kuraantuu uudelleen. Itse pesetän perheemme molemmat autot talvikaudella keskimäärin kerran viikossa – siis siinä tapauksessa, että ne ovat likaisia.

Pesemällä ehkäisee vaatteiden likaantumista ja auton naarmuuntumista

Peseminen parantaa käyttömukavuutta: Autoon sisään meneminen ja sieltä ulos tuleminen sekä auton kuormaaminen ja kuorman purkaminen onnistuvat varmemmin vaatteita likaamatta, jos auto on puhdas. Samalla säästetään auton maalipintaa, kun jokaisesta pienestä nyhjäisystä kädellä, jalalla tai kyljellä ei synny naarmuja, kuten kuraisen auton kohdalla kävisi. Vaikka itse olisi kuinka huolellinen, auton ohi kulkevan jalankulkijan pieni nyhjäisy pysäköintialueella aiheuttaa herkästi kuin hiekkapaperilla raapaistut naarmut maalipintaan.

Myös lumien harjaaminen kuraisen auton päältä ja likaisen tuulilasin skrapaaminen ovat omiaan lisäämään naarmuuntumista. Siksi pesu kannattaisikin mahdollisuuksien mukaan ajoittaa juuri ennen lumisateita. Lumien harjaamisesta tai ikkunoiden skrapaamisesta ei saa tinkiä.

Tuore lika irtoaa helpommin

Mitä pidempään maantiesuola saa olla auton pinnoilla, sitä haitallisempi on sen vahingoittava vaikutus. Autossa pitkään kiinni olleen suolakuran irrottaminen on myös haasteellisempaa eli pesu onnistuu miedommin ainein ja/tai vähemmällä hankauksella, kun sen tekee riittävän usein.

Autostaan huolehtiva myös vahaa tai vahauttaa auton pari kertaa vuodessa, syksyllä ennen talvea, sekä keväällä, talven jälkeen. Vahakerroksen ansiosta lyhyenkin aikaa auton kyljessä ollut lika irtoaa helpommin.

Puhdas auto parantaa havaittavuutta ja havainnointimahdollisuuksia

Puhdas, värikäs auto erottuu harmaasta maantiestä paremmin kuin kuran peittämä, tasaisen ruskea tai harmaa.

Kaikki autot eivät ole värikkäitä, mutta niidenkin päällä kurakerros vaikuttaa valojen ja suuntamerkkien havaittavuuteen sekä ajovalojen valaisukykyyn.

Missä auto kannattaa pesettää?

Auton pesemiseen talvella on useita vaihtoehtoja: huoltoasemien pesukoneet, miehitetyt pesukadut, itsepesuhallit ja autojen käsinpesuja tekevät yritykset, joita löytyy nykyään muun muassa useiden ostoskeskusten tai yksittäisten kauppojen pysäköintihalleista.

Huoltoasemien harjapesukoneet jättävät näin talvella hyvin usein auton kuraiseksi. Ovenkahvojen lähiympäristöt, peilit, vanteet, takapuskurin päällinen, vetokoukun taakse jäävä puskurin osa ja tavaratilan kannen syvennykset sekä pokkaukset ovat automaattipesuille haasteellisia paikkoja.

Vaikka auto jääkin kuraiseksi, suihkuttaa pesuautomaatti ohjelman päätteeksi auton pintaan kuumavahan, mikäli auton käyttäjä on sellaisen erehtynyt kassalta ostamaan. Kuraisten pintojen päälle suihkutettavalla kuumavahalla varmistetaan, ettei autoon kiinni jäänyt lika irtoa seuraavallakaan kerralla. Monesti noin 25–30 euron hintaisen pesun jälkeen ei voi olla kuin pettynyt lopputulokseen.

Itse suosin käsinpesufirmoja tai miehitettyjä pesukatuja, joissa auto esipestään käsin. Näissä pesutulos on huomattavasti huoltoasemien pesuja parempi. Esimerkiksi käyttämässäni lähikauppakeskuksen pysäköintihallissa käsinpesu maksaa 20 euroa. Auto on pesun jälkeen aina puhdas ja myös ovien välit on pesty. Paremman pesutuloksen lisäksi myös kustannukset ovat siis usein jopa edullisempia kuin huoltoasemien pesuautomaateissa.

Toki auton voi pestä myös itse asianmukaisessa pesupaikassa – usein tämä tarkoittaa käytännössä itsepesuhallia. Ainakin pääkaupunkiseudulla aikaperusteisesti hinnoitelluissa itsepesuhalleissa pesun loppuhinta nousee helposti toiselle kympille. Lisäksi tarvitaan omat pesuaineet ja tarvikkeet. Itsepesun hintaero käsinpesufirmaan tai miehitettyyn pesukatuun verrattuna on siis niin pieni, etten ainakaan itse viitsi nähdä pesemisen vaivaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja