Auton ikkunat suihkeella jäättömiksi – varo vääriä kemikaaleja

Auton ikkunoiden jäänpoisto skraballa voi naarmuttaa laseja. Mikä avuksi, jos haluaa välttää vahingot?

Vinkit skrabattomalle jäänpoistolle

· Säilytä autoa tallissa, hallissa tai katoksessa
· Käytä sisätilanlämmitintä tai polttoainetoimista lisälämmitintä
· Käytä tuulilasipeitettä

Jäänpoistossa voi käyttää monenlaisia kemikaaleja, mutta asiantuntija varoittaa käyttämästä vääriä aineita sulamisen nopeuttamiseksi.

– Eri valmistajilla on olemassa suihkutettavia jäänpoistoaineita, jotka sulattavat jään. Aineet ovat melko tehokkaita ainakin pienemmillä pakkasilla. Tällaisia aineita käytettäessä on kuitenkin syytä muistaa, että mikäli ne aiheuttavat vaurioita esimerkiksi auton maalipinnalle tai kumi-, muovi- ja kromiosille, ei valmistajan tai maahantuojan myöntämä takuu korvaa vaurioita ellei käyttöohjekirjassa ole neuvottu käyttämään kyseistä kemikaalia – ja pääsääntöisesti näin ei ole. Soveltuvuus voi olla esitetty myös jäänpoistoainepullon kyljessä olevalla tietyn automerkin symbolilla, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ohjeistaa. 

Vesalaisen mukaan kunkin aineen soveltuvuus oman auton materiaaleille kannattaa varmistaa merkkikorjaamosta tai maahantuojalta ennen aineen käyttöä.

– Soveltuvuus pitää tarkistaa siitäkin huolimatta, että aineen valmistaja kertoo purkin kyljessä, että tuotekehityksessä on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, ettei vaurioita auton erilaisille pinnoille tulisi.

Vesalaisella on taskussaan vielä muutama muistutus.

– Tärkeää on, että aina ajoon lähdettäessä kaikki auton lasit ovat jäättömiä. Jos jäänpoisto voidaan tehdä jollain muulla kuin skraballa, vältetään naarmuuntumista.

– Mikäli lasia joutuu skrabaamaan, on tärkeää, että lasi on puhdas. Likaisen lasin skrabaaminen parhaalla mahdollisella skraballakin naarmuttaa aina. Se on käytännössä kuin hieroisi hiekkapaperilla.

---

Tältä näyttää arki aura-auton kyydissä:

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja