Kampaamokäynnit vaurioittivat 26-vuotiaan munuaisia

Nainen kävi kampaajalla leikkauttamassa otsatukan:"Kiinnittäkää turvavyönne!" 2:59
KATSO MYÖS: Tämä nainen puolestaan kävi kampaajalla leikkauttamassa otsatukan – näin kävi!

Syypää kampaamoasiakkaan vaivoihin lienee tutkijoiden mukaan suoristushoidossa käytetty ainesosa.

Jatkuvat hiustensuoristuskäsittelyt tekivät hallaa asiakkaan munuaisille. 26-vuotias nainen kävi suoristuttamassa hiuksiaan kolme kertaa, vuosina 2020, 2021 ja 2022, kertoo LiveScience. Medpage Todayn mukaan nainen oli tunisialainen.

Käsittelypäivänä hän kärsi jokaisella kerralla kuumeesta ja selkäkivuista sekä ripulista ja oksenteli. Hoidon aikana päätä poltteli; päänahkaan myös ilmestyi haavaumia. 

Ranskalaislääkärit kirjoittivat tapauksesta raportin The New England Journal of Medicineen.

Hoito näytti vaikuttavan munuaisiin

Lääkärissä naisen verestä löytyi kohonneita kreatiniinipitoisuuksia, mikä viittasi ongelmaan munuaisissa. Muitakin oireita esiintyi; esimerkiksi virtsassa oli verta.

Lääkäreiden mukaan ongelman aiheutti todennäköisesti hiussuorennustuotteista löytyvä glyoksyylihappo. Hiirikokeista saatujen tietojen perusteella on mahdollista, että happo päätyy ihon kautta munuaisiin, missä se aiheuttaa vahinkoa hajoamisprosessinsa aikana. 

Glyoksyylihappotestissä hiirien virtsaan kehittyi pitkiä kalsiumoksalaattimonohydraatti-kristalleja. Mikäli tällaisia kiteymiä kertyisi runsaasti, ne voisivat vaurioittaa munuaisia.

Naisen tila koheni nopeasti kaikkien kampaamokäyntien jälkeen, joten vaikutus näyttäisi jääneen väliaikaiseksi. 

Glyoksyylihappo, englanniksi INCI-listoissa glyoxylic acid, vähentää staattista sähkövarausta hiuksissa ja auttaa suoristamaan tai kihartamaan hiuksia muuttamalla niiden kemiallista rakennetta.

MedPage Todayn haastattelema asiantuntija huomauttaa, että kyseinen happo on korvannut tuotteissa formaldehydiä, jolla on paljon tunnettuja negatiivisia terveysvaikutuksia.

Vuonna 2022 lähes 34 000 amerikkalaisnaisen yli kymmenvuotiseen seurantaan perustuva tutkimus osoitti yhteyden hiusten suoristusaineiden säännöllisen käyttämisen ja kohonneen kohtusyöpään sairastumisen riskin välillä.

Katso myös: Braidy harmaantui alle kolmikymppisenä – päätti olla värjäämättä hiuksiaan

Braidy harmaantui alle kolmikymppisenä – päätti olla värjäämättä hiuksiaan ilkeistä kommenteista huolimatta 0:48
Kahden lapsi äiti Braidy päätti 28-vuotiaana lopettaa hiusten värjäämisen ja antaa harmaiden kasvaa vapaasti.

Lue myös:

    Uusimmat