Harmaannuttaako hiusten värjääminen omia hiuksia? Kampaaja: "On hyvä ymmärtää, että..."

Näin värjäät hiukset kotona onnistuneesti – ammattilaisen vinkit 5:06
KATSO MYÖS: Näin värjäät hiukset kotona onnistuneesti ammattilaisen vinkeillä.

Lue tämä juttu, jos pelkäät, että hiusten värjääminen ennenaikaisesti harmaannuttaa kuontalosi.

On olemassa varsin sitkeästi pintansa pitävä urbaani legenda, joka liittyy hiusten värjäämiseen. Uskomuksen mukaan hiusten pitkäaikainen ja säännöllinen värjääminen harmaannuttaa omat hiukset.

Tämä ei Suomen Hiusyrittäjät ry:n puheenjohtaja parturi-kampaajamestari Sini Silfvenius-Bartin mukaan pidä paikkaansa.

–  Ei missään nimessä. Ei se hiusten värjäys muuta sitä omaa luonnollista hiusten väriä, joka kasvaa taas värjäyksen jälkeen hiustupesta, Silfvenius-Bart kertoo.

Mistä hius kasvaa?

Silfvenius-Bart paljastaa, että on törmännyt työssään asiakkaisiin, jotka vielä nykypäivänä luulevat, että hiukset kasvavat hiusten latvasta käsin.

– Tällaisiinkin tilanteisiin voi joutua. On asiakkaita, jotka kertovat käyneensä värjäyksessä ja tulevat näyttämään, kuinka väri ei pysynyt eli: "Katso nyt tätä tyveä", Silfvenius-Bart kertoo asiakkaasta, joka oli kuukausi aiemmin käynyt hiusten värjäyksessä ja tullut valittamaan hiusten luonnollisesta tyvikasvusta.

Selvennöksenä siis vielä, että hius kasvaa ihmisen hiuspohjasta eli hiuksen tyvestä käsin. Latvassa oleva hius on siis vanhinta hiusainesta.

– On hyvä ymmärtää, että jos värjäät hiuksia, niin se hiusväri, mitä laitetaan sillä hetkellä hiuksiin, ei mitenkään maagisesti värjää sitä tulevaa uutta hiusta, joka kasvaa ajan kanssa hiustyvestä, Silfvenius-Bart kertoo.

Mikään kampaajan hiusväri tai permanenttikäsittely ei muuta asiakkaan genetiikkaa eli luonnollista hiustenväriä.

– Kampaaja ja parturi käsittelee hiusta, joka on pääosin kuollutta solukkoa, eli se on elimistön kuona-ainetta samaan tapaan kuin ripset ja kynnet, Silfvenius-Bart toteaa.

Parturi-kampaajien tekemät hiuskäsittelyt eivät voi vaikuttaa siihen, mitä myöhemmin tapahtuu

–  Jos olet värjännyt hiuksesi vihreäksi kolme vuotta sitten, niin se ei liity sinun hiuksiesi harmaantumiseen millään tavalla, etkä myöskään tule harmaantumaan yhtään sen nopeammin sen takia, Silfvenius-Bart muistuttaa.

Ihmisen oma geeniperimä määrittää jokaisen ihmisen harmaantumista. Joskus hiustenvärjäyksen jälkeen tullut tyvikasvu voi vaikuttaa entistä harmaammalta tai ylipäätään vaaleammalta, joko sen takia että oma harmaiden määrä on oikeasti lisääntynyt, tai kontrasti oman kasvaneen tyvivärin ja värjätyn hiuksen välillä on vain niin iso.

Lue myös:

    Uusimmat