Tutkimus varoittaa naisia hiusten suoristamisesta – hiustuotteiden syöpäriskeistä lisää näyttöä

Mikä on geenien merkitys syövän synnyssä? 2:25
Nämä merkit voivat kertoa, että kuulut syöpäsukuun – lääkäri kertoo, mikä on geenien merkitys syövän synnyssä.

Uuden tutkimuksen mukaan säännöllisellä hiustensuoristusaineiden käytöllä on yhteys kohtusyöpään. Löydöksistä uutisoivat muiden muassa New York Times sekä The Guardian.

Lähes 34 000 amerikkalaisnaisen yli kymmenvuotiseen seurantaan perustuva tutkimus osoittaa yhteyden hiusten suoristusaineiden säännöllisen käyttämisen ja kohonneen kohtusyöpään sairastumisen riskin välillä.

Kemikaalisia hiustensuoristusaineita useammin kuin neljästi vuodessa käyttävillä havaittiin aineistossa enemmän kohtusyöpiä kuin henkilöillä, jotka eivät niitä koskaan käyttäneet.

Kun muut syöpäriskiin vaikuttavat tekijät otettiin huomioon, säännöllisten hiustensuoristusaineiden käyttö oli yhteydessä 2,5 kertaa suurempaan todennäköisyyteen sairastua kohtusyöpään. 

Geeneillä on vaikutusta kohtusyöpäriskiin – yllä videolla ylilääkäri Johanna Mattson kertoo, mitkä merkit kertovat syöpäsukuun kuulumisesta.

Hiustuotteiden kemikaaleja epäillään syöpäriskiksi

Aiemmissa tutkimuksissa hiustuotteiden, kuten hiusvärien, jatkuva käyttö on yhdistetty rintasyöpään ja munasarjasyöpään. Nyt ilmestyneiden löydösten valossa näyttää siltä, että vaara koskee myös kohtusyöpää.

Syyksi mahdolliselle syöpävaaralle on epäilty hiustuotteiden sisältämiä kemikaaleja, jotka saattavat häiritä hormonitoimintaa. 

Hiustuotteet ja muu kosmetiikka voivat sisältää mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi luokiteltuja formaldehydiä tai formaldehydin vapauttajia sekä parabeeneja. Suoristustuotteiden aiheuttamat palovammat saattavat lisätä hiuspohjan läpi imeytyvien kemikaalien määrää. 

Nyt ilmestyneessä tutkimuksessa muiden hiustuotteiden, kuten väriaineiden tai permanenttien, ei havaittu olevan yhteydessä kohtusyöpään. 

Kohtusyöpä on yleisin gynekologinen syöpä. Tautiin sairastuneiden määrä on lisääntymässä, mitä selittää pitkälti väestön ikääntyminen – kohtusyövän ilmaantuvuus kasvaa selvästi 65 ikävuoden jälkeen. 

Videolla gynekologi kertoo, miten kohtusyöpä tyypillisesti oireilee. Juttu jatkuu videon alla.

Gynekologiset syövät: kohdunrungon syöpä 1:04
Gynekologi Sanna Hänninen kertoo, mistä oireista naisten tulisi hakeutua syöpätutkimuksiin.

Hormonitasapainon häiriöiden tiedetään olevan kohtusyövän riskitekijöitä. Merkittävin altistava tekijä on estrogeenihormoni, jota syntyy vaihdevuosien jälkeen rasvakudoksessa. Rasvakudoksen määrä, raskaudet ja hedelmällisen iän kesto vaikuttavat hormonitoimintaan, mutta osansa saattaa olla myös ympäristön kemikaaleilla. Esimerkiksi parabeeneilla on todettu olevan lievä estrogeeninen vaikutus.

Elimistö säätelee tarkasti hormonitoimintoja eivätkä pienet ulkopuoliset hormonimäärät hetkauta tasapainoa. Mutta jos säätövara ylittyy, voi myös hormonin pitoisuus muuttua merkittävästi. Määrä siis tekee myrkyn. 

Tutkija ei halua lietsoa paniikkia

Tässäkin tutkimuksessa havaittiin vain yhteys, ei syy-seuraussuhdetta, hiusten suoristusaineiden ja kohtusyövän välillä. Tutkimusta johtanut Alexandra White National Institute of Environmental Health Science -instituutista kertoo New York Timesille, ettei löydösten ole tarkoitus aiheuttaa paniikkia. 

– Jotkut saattavat päättää vähentää kemikaalikuormaansa, mutta ymmärrämme myös etenkin mustien naisten kokeman paineen suoristaa hiuksiaan, White sanoo.

Tutkimus ilmestyi lääketieteellisessä The Journal of the National Cancer Institute -lehdessä.

Miten syöpä vaikuttaa seksuaalisuuteen? Katso alla oleva video.

Syöpä ja seksi on vaiettu yhdistelmä - Eva-Maria sai menopaussin 27-vuotiaana 10:51
Syöpä ja seksuaalisuus on vaiettu yhdistelmä – Eva-Maria sai menopaussin 27-vuotiaana.

Lue myös:

    Uusimmat