Onko oma luonnollinen hiusväri itselle se sopivin? Parturi-kampaajamestari kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon

Näin värjäät hiukset kotona onnistuneesti – ammattilaisen vinkit 5:06
KATSO MYÖS: Näin värjäät hiukset kotona onnistuneesti.

Moni suomalainen värjää maantienharmaita hiuksiaan toisenvärisiksi, vaikka yleisen uskomuksen mukaan jokaisen ihmisen oma luonnollinen hiustenväri on aina se itselle sopivin.

Suomen Hiusyrittäjät ry:n puheenjohtaja, parturi-kampaajamestari Sini Silfvenius-Bart ei usko vallalla olevaan uskomukseen, jonka mukaan jokaisen ihmisen oma luonnollinen hiusväri olisi itselle se sopivin ja paras.

– Tämä on minusta hämmentävä ajatus, ja henkilökohtainen mielipiteeni on se, ettei tämä pidä paikkaansa, hän toteaa.

Hän muistuttaa, että vaikka luontoäiti on antanut jokaiselle sellaisen värin kuin on antanut, niin aina oma väri ei vain ole paras vaihtoehto, kun taas toisille se oma hiusten sävy saattaa olla upea ja sopia oikeasti täydellisesti.

–  Oman äitini ihonväriin sopivat kaikki lämpimät kupariset sävyt. Nyt, kun hän on luonnollisesti harmaantunut, niin hänen omat hiuksensa ovat muuttuneet upeiksi, mutta kylmän sävyisiksi. Se kylmä sävy ei kuitenkaan yhtään sovi hänelle minun eikä hänen itsensäkään mielestä, Silfvenius-Bart nostaa esimerkiksi.

Siksi hänen äitinsä värjäyttää hiuksiaan.

Tärkeintä jokaisen kohdalla on, että itse viihtyy omissa hiuksissa, olivat ne sitten minkälaiset tai väriset tahansa.

Hiusten väri muuttuu elinkaaren aikana

Silfvenius-Bart muistuttaa, että ihmisen hiustenväri voi muuttua radikaalistikin luonnostaan ihmisen elämän aikana.

– Ihmisen elinkaari vaikuttaa myös hiuksiin, hän muistuttaa.

Vauvana toisilla on hiuksia ja toisilla ei. Monella vauvalla on syntyessään myös tummat hiukset. Sen jälkeen ne alkavat vaalentua ja murrosikään siirryttäessä ne saattavat taas alkaa tummentumaan.

Hiusten luonnollinen väri voi muuttua paljonkin elämän aikana. Iän myötä hiukset myös usein luonnostaan harmaantuvat.

– Harmaat hiukset voivat olla myös erilaisia, toisille kasvaa vahvoja ja karkeita, hopeisen valkoisia hiuksia, kun taas toisille kasvaa rakenteeltaan ohuempaa, tummempaa "hiirenharmaan" sävyistä harmaata hiusta, Silfvenius-Bart kertoo.

Myös elämän aikana sairastetut sairaudet, kuten syöpä ja syöpähoidot, voivat muuttaa omaa hiustenlaatua.

– Yleisesti hiusten kasvuun voi myös vaikuttaa mahdolliset hormonaaliset vaikutukset, lääkitykset, erilaiset vitamiini- ja hivenaineiden puutostilat esimerkkinä ja osalla näistä syistä ennen suorat hiukset saattavatkin alkaa vaikka kihartua tai taipuisuus lisääntyä ajan myötä, Silfvenius-Bart sanoo.

Omalla tyylillä ja mieltymyksillä on merkitystä

Itselle sopivimpaan hiustenväriin vaikuttavat myös omat mieltymykset ja tyyli.

– Minkä värisiä vaatteita tykkää käyttää, minkälainen oma tyyli ylipäätään on, käyttääkö vaikka paljon vai vähän meikkiä tai minkälainen leikkausmalli hiuksissa on. Nämä kaikki yhdessä kertovat siitä, että minkälaiset hiusten värit sopivat parhaiten kenellekin, Silfvenius-Bart luettelee.

– Sanotaan, että meillä supisuomalaisilla vähän genetiikan mukaan on keskimäärin sellainen seiskan pohjatummuus hiuksissa, mutta poikkeuksiakin toki löytyy, Silfvenius-Bart kertoo.

Seitsemän kieppeillä pyörivä hiusvärin tummuus on juuri se monelle tuttu ja tyypillinen maantieruskea.

– Itse synnyin todella tummilla hiuksilla, mutta koko ikäni sen jälkeen olen ollut täysin 9–10 pohjasävyn blondi, jos vain antaisin sen kasvaa esiin. En kuitenkaan anna, punahiuksisena viihtyvä Silfvenius-Bart naurahtaa. 

Lue myös:

    Uusimmat