Kahdeksat olympiakisat neljän eri lipun alla – kultaa 29 vuotta sitten voittaneen konkarin uskomaton ura päätökseen: "Hallissa ei ollut yhtään kuivaa silmää"

4:55
Katso videolta MTV Urheilun raportti paikan päältä Tokiosta olympialaisten olosuhteista.

Voimistelija Oksana Chusovitina päätti uskomattoman uransa sunnuntaina. Jo vuonna 1992 alkanut olympiataival sai liikuttavan päätöksensä 29 vuotta myöhemmin Tokion kisoissa. 

46-vuotias Chusovitina teki sunnuntaina viimeisen esiintymisensä olympiakarkeloissa. Hän saavutti urallaan olympiakultaa (Barcelona 1992) ja -hopeaa (Peking 2008) sekä kolme maailmanmestaruutta.

Nykyään Uzbekistania edustava urheilija voitti kultaa itsenäisten valtioiden yhteisön lipun alla ja hopeaa Saksan väreissä. Hän edusti urallaan myös Neuvostoliittoa.

Kansainvälinen voimisteluliitto (FIG) muisti Chusovitinaa tämän uskomattomasta saavutuksesta.

– Seisovat kunnianosoitukset eikä yhtään kuivaa silmää hallissa, FIG kirjoitti päivityksessään. 

Chusovitina ei edennyt karsinnasta loppukilpailuun, mutta sai silti koskettavat jäähyväiset. Tokion kisoissa ei nähdä yleisöä, mutta hallissa olleet kilpakumppani ja asianosaiset osoittivat suosiotaan urheilijalle.

Kanadan Ian Millarilla on eniten olympiaedustuksia, hän osallistui peräti kymmeniin olympialaisiin. Chusovitina nousi niiden 13 urheilijan joukkoon, joilla on urallaan vähintään kahdeksan olympiaedustusta. 

Chusovitina nappasi urallaan yhteensä 13 arvokisamitalia. Uran jälkeiset suunnitelmatkin ovat selvillä.

– Poikani on 22-vuotias ja haluan viettää aikaa hänen kanssaan. Haluan nyt olla äiti ja vaimo, Chusovitina sanoi The Guardianin mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja