Ruotsalaistähti meni suunniltaan Wilma Murron tempusta – "Se oli pelottavaa"

1:58
Tämä sai Angelica Bengtssonin suunniltaan: Wilma Murto hyppäsi alle 20-vuotiaiden ME:n 471 vuonna 2016.

Wilma Murto järisytti yleisurheilumaailmaa viisi vuotta sitten taivuttamalla 17-vuotiaana seiväshypyn uudeksi alle 20-vuotiaiden maailmanennätykseksi 471. Nuorten halli-ME:n menettäneelle Ruotsin Angelica Bengtssonille se tuntui ikävältä iskulta.

Ennen Murron maailmanennätyssuoritusta tammikuussa 2016 juniorien halli-ME oli Angelica Bengtssonin vuonna 2011 taivuttama 463. Ulkoradoilla juniorien paras tulos oli Uuden-Seelannin Eliza McCartneyn ylittämä 464. Murto hyppäsi kuitenkin Saksan Zweibrückenissa korkeammalta kuin kukaan alle 20-vuotias nainen aiemmin – ja vielä reilulla erolla.

Video Murron ennätyshypystä on katsottavissa jutun ylälaidasta.

Bengtsson ei katsonut hyvällä, kun suomalainen kiilasi hänen halli-ME:tään paremmaksi.

– Ai muistanko sen? Muistan, Bengtsson sanoi ja kuulosti Expressenin mukaan hiukan ärtyneeltä.

– Hän tulee tyhjästä ja vie minun ennätykseni. Asuin tuolloin Ranskassa ja muistan, että olin suunniltani. Minulle sanottiin: "Etkö voi olla iloinen hänen puolestaan?" Mutta ei, en tuntenut niin. En hypännyt edes 471:tä silloin, ja hän teki sen juniorina. Se oli pelottavaa.

– Mutta hän ei sen jälkeen ole koskaan hypännyt niin korkealta uudestaan, yhden ulkoratojen EM-pronssin ja kaksi sisäratojen EM-pronssia hypännyt ruotsalainen muistutti.

Niin, Murron ennätys on yhä vuodelta 2016. Murron mukaan siitä on muodostunut hänelle jopa kirous.

– En ole juniori enää, en voi elää sen mukaan. Minun täytyy todistaa kykyni uudestaan... vaikka ei olekaan hyvä tuntea sillä tavalla.

"Voi luoja"

Viime kesänä Murto oli sanojensa mukaan elämänsä kunnossa, mutta loukkaantumisten vaivaama suomalainen koki uuden takapakin, kun polvi vaati leikkaushoitoa.

Tänä suvena 23 vuotta täyttänyt Murto on kuitenkin ollut jälkeen jälleen vedossa. Vammoja ei ole hetkeen tullut, ja ulkoratojen ennätys koheni kesäkuun lopussa Vaasassa taivutettuun 462:een. 

Mutta 471 on pysynyt Murron ennätyksenä sekä sisä- että ulkoradat huomioiden. Murto on nälkäinen pääsemään sen yli.

– Voi luoja. Todellakin, Murto vastasi.

Treenit ovat sujuneet hyvin, ja Murto kokee, että ennätys on hänen rahkeissaan. Myös Bengtsson, 28, uskoo, että Murto pystyy ylittämään 471 uudelleen.

– Minulla on tätä nykyä uusia työkaluja verrattuna siihen, kun olin 17. Minun täytyy vain oppia käyttämään niitä kunnolla, Murto sanoi.

Hän osallistuu nyt Tokiossa uransa toisiin olympialaisiin. Viisi vuotta sitten Rio de Janeirossa Murto jäi karsintaan.

– Toivon, että onnistun tällä kertaa paremmin.

Naisten seiväshypyn karsintakilpailu on Tokiossa ohjelmassa maanantaina 2. elokuuta. Murron kanssa Suomea edustaa Elina Lampela.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja