Julie etsi apua maski-ihottumaansa, mutta lääkäri huolestuikin oudosta luomesta – käynti saattoi pelastaa hengen

Tällaisia ovat ihosyövän oireet 2:14
Videolla kerrotaan, millaisia ovat ihosyövän oireet.

Yhdysvaltalaisnainen hakeutui ihotautilääkärin vastaanotolle maski-ihottuman vuoksi. Käynnillä lääkäri huomasi naisen jalkapohjassa oudon luomen, joka paljastui ihosyöväksi. Varoittavasta esimerkistä kertoo Today-uutissivusto.

54-vuotias Julie Basset joutuu työnsä vuoksi pitämään maskia kasvoillaan päivät pitkät. Hän, kuten moni muukin jatkuvasti kasvomaskia käyttävä, on huomannut suojaimen ärsyttävän ihoaan.

Julie etsi apua ihottumaan ihotautilääkärin vastaanotolta. Kun ongelma oli ratkaistu, naiselle tarjottiin ensimmäisen kerran eläessään mahdollisuutta koko kehon kattavaan ihotarkastukseen. Se saattoi pelastaa hänen henkensä.

Julie. Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Lääkäri huomasi, että potilaan jalkapohjassa oli erikoinen kohta. Julie tiesi, että hänellä oli ollut jalkapohjassaan luomi noin kymmenen vuoden ajan. Mutta koska luomi ei ollut kohonnut tai muutoin häirinnyt elämää, ei hän ollut kantanut siitä huolta.

Luomi tosin oli oudon mallinen – kuin Afrikan manner nurinpäin. Lääkäri huolestui välittömästi eikä syyttä. Tutkimuksissa paljastui, että Julie oli sairastunut melanoomaan.

Melanoomien määrä kasvussa

Melanooma on vaarallisin ihosyövän muoto. Melanoomatapausten määrä on kasvussa länsimaissa, mikä johtuu väestön vanhenemisesta sekä rusketuksen ihannoimisesta.

Noin puolet melanoomista saa alkunsa olemassa olevista luomista, mutta melanooma voi syntyä myös uutena luomena tai ihomuutoksena aiemmin terveelle iholle.

Katso videolta, millaiselta melanooma voi näyttää.

Melanooman tavallinen oire on melko hitaasti kasvava kirjava pigmenttimuutos iholla. Luomea tai ihomuutosta kannattaa käydä näyttämässä lääkärille, jos se kasvaa, muuttuu epätarkkarajaiseksi tai eri väriseksi, on epätasaisen värinen, kutisee tai on kivulias.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa melanooma todetaan, sitä pienempi on syövän leviämisen vaara muualle elimistöön.

Melanooma ei ehtinyt levitä

Julie Bassetin tapauksessa melanooma löydettiin sen ollessa vielä pinnallinen. Luomi poistettiin ja nivusten imusolmukkeet testattiin etäpesäkkeiden varalta. Tauti ei ollut ehtinyt levitä ja Julie selvisi syövästä leikkaushoidolla.

Jalkapohjasta poistettu ihopala teki kuitenkin liikkumisesta hankalaa, sillä Julie ei pystynyt varaamaan yhtään painoa jalalleen. Toipuminen jatkuu edelleen, vaikka leikkauksesta on jo puoli vuotta.

Julie tietää olevansa onnekas, koska melanooma löytyi sattumalta varhaisessa vaiheessa. Hän kehottaa ihmisiä kiinnittämään huomiota pieniinkin ihomuutoksiin.

Ihosyövän ennaltaehkäisy

Sen lisäksi, että oma ihonsa on hyvä tuntea muutosten havaitsemiseksi, ihosyövän syntymistä voi ennaltaehkäistä omilla toimillaan.

Tärkeimpiä ihosyövältä suojaavia tekijöitä ovat liiallisen auringonoton välttäminen sekä ihon suojaaminen auringolta vaatteilla ja aurinkovoiteilla.

Aurinkovoidetta valitessa kannattaa suosia suurta suojakerrointa ja lisätä voidetta usein auringossa oleskelun aikana. 

Lue myös:

    Uusimmat