Kolme merkkiä siitä, että "huonon ihon" taustalla on jotain vakavampaa

Ovatko kalliit kangasmaskit ihonhoidossa hintansa väärtejä? Testissä ilmiöksi nousseet sheet maskit 3:45
Kangasmaskit lupaavat kosteuttaa, kiinteyttää ja heleyttää. Testasimme, ovatko maskit hintansa väärtejä!

Huonona ihona kuitattu oireilu voi toisinaan olla merkki jostain vakavammasta.

Ihon sanotaan olevan terveyden peili. Iho on ihmisen suurin elin, ja siinä tapahtuvat muutokset heijastelevat sitä, mitä kehon sisällä tapahtuu.

Ihon signaalien tulkinta ei kuitenkaan aina ole helppoa. Kyhmyn, finnin tai punoituksen aiheuttaja saattaa olla harmiton, mutta toisinaan oireen taustalla voi olla jotain vakavampaa.

Oikeaa diagnoosia varten on hyvä tietää historiansa, professori ja ihotautilääkäri Adan Friedman sanoo Men’s Healthille. Tärkeitä kysymyksiä ovat muun muassa, milloin ja mistä oire on alkanut, mikä on auttanut siihen ja onko oireita muilla perheenjäsenillä.

Esimerkiksi seuraavat merkit voivat kertoa, että "huonona ihona" kuitatut vaivat ovatkin jotain vakavampaa.

1. Paha ihottuma

Terveydenhuoltopalveluiden tuottaja Mehiläinen kertoo, että ihottumaksi voidaan kutsua lähes mitä tahansa ihon oireilua, jossa iho on kipeä, kutiseva, punoittava tai hilseilevä tai siihen tulee rakkuloita tai muuta poikkeavaa oireilua.

Erilaisia ihottumia eli ihotauteja on kolmisen tuhatta. Yleisimmät ovat erilaisia ihotulehduksia, kuten aknea, auringonpolttamaa, ekseemaa tai nokkosihottumaa. Kosketus- ja ärsytysihottuma syntyy pitkäkestoisen ärsykkeen tai altistuksen myötä.

Lääkäriin on aihetta suunnata, jos ihottuma on hyvin kivulias ja siihen nousee rakkuloita sekä liittyy kuumetta. Myös äkisti ilmenevä ja nopeasti leviävä ihottuma on syy hakeutua hoitoon. Mikäli oireisiin liittyy hengitysongelmia, tulee soittaa hätänumeroon 112.

Yllä olevat merkit voivat johtua esimerkiksi infektiosta tai allergisesta reaktiosta.

Kiireettömämpää hoitoa vaatii ihottuma, joka ei parane hoidosta huolimatta.

2. Finnit oudoissa paikoissa

Kaikille tulee joskus finnejä. Näppylöiden sijainti auttaa sen selvittämisessä, onko kyseessä tavallinen akne vai jokin muu ihosairaus.

Arat punaiset kyhmyt säärissä voivat olla oire kyhmyruususta, joka on immunologisen reaktion laukaisema tulehdus ihonalaisrasvassa. Kyhmyruusun tavallisimpia syitä ovat tulehdussairaus sarkoidoosi ja tietyt infektiotaudit.

Kainaloihin, nivusiin tai pakaroihin ilmestyvät finnimäiset näpyt voivat olla merkkejä märkäisestä hikirauhastulehduksesta. Taudissa karvatuppi tulehtuu, ja kun karvatuppi rikkoutuu, tulehdus leviää ympäröivään ihoon. Vaikeimmassa tautimuodossa ihoon voi muodostua käytävämäisiä märkiviä onteloita.

Isot ja omituisiin paikkoihin ilmaantuvat näppylät ja paiseet, hoidosta huolimatta sinnikkäät finnit sekä näppylöiden puhkeamisen yhteydessä koetut nivelkivut ovat syitä hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle.

3. Iho ei parane

Jos iho-oireet palaavat pian paranemisen jälkeen, kannattaa niiden syy tutkia, ihotautilääkäri Steven Daveluy sanoo Men’s Healthille.

Toistuvat paiseet kuuluvat lääkärin diagnosoitaviin tauteihin. Myös häiritsevä ihottuma, joka ei mene ohi itsekseen tai jonka oireilu on vierasta, on syy hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle.

Kun iho-oireen mahdollinen taustatekijä löytyy, on sitä myös mahdollista hoitaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat