Mainos

"Jos minä olisin sinä, niin..." – muita on helppo neuvoa, ja sille on myös syynsä

Päätösten tekemisen aiheuttama uupumus katoaa, kun kyseessä on jonkun muun ongelma. Toisten ongelmiin pätee usein ”älä tee kuten minä teen, vaan kuten minä sanon” -kaava: harva neuvoja osaa itse noudattaa omia hyviä ohjeitaan.

Oletko koskaan neuvonut ystävääsi vaikeassa ongelmassa, johon osasit kehittää ratkaisun minuuteissa? Samaan tapaan omat ongelmasi ratkeavat päivissä – et suinkaan haudo pulmia mielessäsi viikkotolkulla, tuskaile ja stressaa asioista öisin…

Muiden elämää on helppo ohjailla, sillä ohjailu tapahtuu ulkopuolelta. Toisia on helppo neuvoa, ja heidän ongelmansakin ratkeavat käden käänteessä. Samalla toisten ongelmiin pätee usein ”älä tee kuten minä teen, vaan kuten minä sanon” -kaava: harva neuvoja osaa itse noudattaa omia, uskomattoman hyviä ohjeitaan.

Silti jokainen hyväntahtoinen neuvoja odottaa, että muut tarttuvat vähintäänkin innolla heille osoitettuihin vinkkeihin.

Toisten päätösten tekeminen heidän puolestaan on vapauttavaa

Miksi muiden elämää on niin helppo ohjailla?

Fast Company -sivuston mukaan syypää muiden neuvomisen helppouteen on niin sanottu päätöksenteon aiheuttama uupumus. Omaa elämää koskevien päätösten tekeminen ja niiden seurausten kokeminen on uuvuttavaa. Erään vuoden 2014 selvityksen mukaan lääkärit, jotka ovat työskennelleet tuntikausia, määräävät muita useammin tarpeettomia antibiootteja.

Apulaisprofessori Evan Polmanin mukaan tämä johtuu siitä, että on helppoa kirjoittaa resepti ja päättää tutkimus sen sijaan, että sitä joutuisi jatkamaan.

Päätöksenteon aiheuttama uupumus katoaa kuitenkin mystisesti, kun kyseessä on jonkun muun ongelma. Kun ihminen pääsee näkemään itsensä neuvonantajana, jonka tekemät valinnat liittyvät johonkuhun muuhun, hän ei ole yhtä väsynyt tai käytä yhtä usein ”oikoteitä onneen”.

Polmanin mukaan toisten päätösten tekeminen heidän puolestaan on siis tavallaan hauskaa ja vapauttavaa.

Älä kysy neuvoa ihmiseltä, joka rakastaa neuvoa muita

Useimmat rakastavat neuvoa muita. Sillä, keneltä neuvoa kysyy, on kuitenkin väliä. Polmanin mukaan huonoin mahdollinen valinta on nimittäin juuri se ihminen, joka rakastaa neuvoa muita!

Neuvojaksi kannattaa valita henkilö, joka ei ole superkiinnostunut kysyjän elämästä. Hänen tulisi arvostaa itseään ja omaa mielipidettään ja olla jopa epäileväinen muiden suhteen.

Se, että joku on taitava antamaan elämänohjeita muille, ei tee hänestä oman elämänsä supertärheä. Polmanin mukaan naiset neuvottelevat korkeampia palkkoja muille kuin itselleen.

Mekin tahdomme neuvoa! Tässä hyvä vinkki vaateongelmiisi:

0:42

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.