Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmä sopii pian peruspuhelimiin – myös WhatsApp toimi 3310:ää muistuttavassa esittelylaitteessa

Suomalainen Jolla kertoi tänään Sailfish OS -käyttöjärjestelmänsä seuraavasta sukupolvesta, Sailfish 3:sta, Barcelonassa Mobile World Congress -messujen yhteydessä. Muiden uudistusten ohella syksyllä tulossa oleva Sailfish 3 lisää käyttöjärjestelmään tuen peruspuhelimille, joissa on näppäimistö muttei kosketusnäyttöä.

Sailfishin käyttöliittymä on sovitettu peruspuhelimille ja näppäinkäyttöön sopivaksi. Sailfishin merkittävin etu peruspuhelimissa on sen tuki valituille Android-sovelluksille. Näin peruspuhelimiinkin voidaan saada tärkeitä sovelluksia, kuten Facebook, Facebook Messenger ja WhatsApp.

Jolla esitteli tilaisuudessaan tänään Sailfishiä peruspuhelimessa HMD Globalin uutta Nokia 3310:ää muodoltaan muistuttavalla, kiinalaisen ODM-valmistajan kanssa luodulla laitteella.

”Sailfish OS:n erottaa kilpailijoista peruspuhelinsegmentissä kyvykkyys toimia matalan tason laitteistolla mutta silti pyörittää valittuja Android-sovelluksia. Sailfish OS tukee myös VoLTE-puheluja, mistä on tulossa yhä enemmän tärkeää tämän segmentin uudella aikakaudella”, kommentoi Sami Pienimäki Jollan tiedotteessa.

Sailfish 3 valmistuu syksyksi, minkä jälkeen Sailfishillä varustettuja peruspuhelimia voisi tulla markkinoille. Tarttuuko jokin valmistaja houkutukseen, selviää vasta sitten. Koko Sailfishin tuominen peruspuhelimiin lähti kuitenkin Pienimäen mukaan liikkeelle asiakasprojektin myötä noin vuosi sitten.

Periaatteessa ei vaikuta myöskään mahdottomalta, että esimerkiksi Nokia-puhelimia kehittävä ja myyvä HMD Global ottaisi Sailfishin peruspuhelimiinsa. HMD Global käyttää jo nyt useita alustoja. Esimerkiksi eilen esitelty Nokia 8110 4G -peruspuhelin perustuu ”älykkäälle peruspuhelinten käyttöjärjestelmälle”. Pohjalla on KaiOS, joka puolestaan on muunnelma Firefox OS:stä. Myös Nokia 8110 4G:lle tulee joitakin HTML5-pohjaisia sovelluksia, kuten Googlen palveluja, Facebook ja Twitter, muttei ainakaan toistaiseksi WhatsAppia.

Suosittu WhatsApp-viestisovellus olisi nykypäivänä tärkeä myös peruspuhelimissa, sillä palvelusta on muodostunut keskeinen viestintäkanava niin Euroopassa kuin monissa kehittyvissäkin maissa. Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmällä varustetut peruspuhelimet voisivat tuoda ratkaisun tähän puutteeseen markkinoilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja