Japanilaismies sai koronan jälkeen uniikin diagnoosin – tällainen on "levottoman peräaukon oireyhtymä"

Tiedetään, että koronavirus vaikuttaa koko elimistöön – japanilaislääkäreiden havaintojen perusteella myös takapuoleen. BMC Infectious Diseases -julkaisussa kuvataan ensimmäisen kerran vähintään erikoinen koronan jälkimainingeissa ilmennyt oire, "levottoman peräaukon oireyhtymä". Tapauksesta uutisoi muiden muassa New York Post.

Sanottakoon ensimmäiseksi, että kyseessä ei ole vitsi. 77-vuotias japanilainen mies todella kärsi koronavirustaudin jälkeen epämukavasta olosta syvällä takapuolessaan.

Mies oli ollut sairaalahoidossa koronan vuoksi. Viikkoja kotiutumisen jälkeen hän alkoi tuntea levotonta ja epämukavaa oloa kymmenisen senttiä välilihansa – genitaalien ja peräaukon välisen alueen – yläpuolella. Epämukavuus paheni iltaisin ja levossa ja parani liikkumalla.

Oireet muistuttivat levottomia jalkoja, joskin ilmenemispaikka oli ainutlaatuinen. Lääkärit päättivät nimetä miehen tilan "levottoman peräaukon oireyhtymäksi". Sellaisesta ei ole koskaan ennen tehty havaintoja, tai ainakaan niitä ei ole julkaistu.

Korona voi vaikuttaa keskushermostoon

Koronaviruksen on havaittu voivan vaikuttaa keskushermostoon, mitä kautta infektio saattaa aiheuttaa neurologisia ja neuropsykologisia oireita. Joillain potilailla on ilmennyt taudin jälkeen keskushermosto-oireita.

Levottomat jalat eli alaraajoissa yleensä levossa ilmenevä epämukava tunne liittyy hermoston dopamiinijärjestelmän toimintaan. Vaiva voi liittyä myös esimerkiksi raudanpuutteeseen. Japanilaislääkäreiden mukaan "levottoman peräaukon oireyhtymä" on muunnelma levottomista jaloista.

Levottomasta takapuolesta kärsivälle miehelle tehty tähystys paljasti, että potilaalla oli sisäisiä peräpukamia. Peräpukamat eivät kuitenkaan selittäneet kouristuksen omaisia tunteita, joita hän koki. Neurologisissa tutkimuksissa ei havaittu poikkeavuuksia. Potilaalla ei havaittu viitteitä raudanpuutteesta.

Mies sai lääkkeeksi klonatsepaamia, jota käytetään Suomessa ensisijaisesti epilepsian hoidossa. Lääke vaikuttaa aivojen sähköiseen toimintaan ja vähentää siten lihaskouristuksia. Lääkitys lievitti takapuolen oireilua.

Yhteyttä koronan ja levottomien jalkojen välillä ei vielä täysin ymmärretä eikä yksi tapaus toki todista, että kyseessä oli laajempi ongelma. Asiaa on kuitenkin syytä ainakin japanilaislääkäreiden mielestä tutkia.

Keihin long covid iskee pahiten? MTV vierailee pitkän koronan oireita hoitavalla klinikalla 6:12
Katso videolta, millainen on Suomen ensimmäinen long covid -klinikka.

Lue myös:

    Uusimmat