Koronasta parantunut alkoi ahmia kolmen edestä – outo long covid -tapaus Afrikassa

Ugandalainen nainen alkoi koronasta parannuttuaan ahmia holtittomasti, mikä johti merkittävään lihomiseen. Lääkärit esittävät tapausraportissaan, että polyfagia eli ylensyönti voi olla pitkittyneen koronataudin harvinainen oire.

Niin sanottuun long covidiin on liitetty kymmeniä erilaisia oireita, joista tavallisimpia ovat väsymys, päänsärky, tarkkaavaisuushäiriöt, hiustenlähtö ja hengenahdistus. Long covid voi aiheuttaa myös esimerkiksi ruokahaluttomuutta ja laihtumista, mutta eräällä potilaalla kävi juuri päinvastoin.

Ugandalaiset lääkärit kirjoittavat tapausraportissaan 41-vuotiaasta naisesta, joka kärsi keuhkokuumeen aiheuttaneen koronataudin seurauksena polyfagiasta. Polyfagialla tarkoitetaan epänormaalin voimakasta näläntunnetta, joka ei vähene syömisen jälkeen ja johtaa usein ylensyöntiin.

Lääkärit esittävät, että polyfagia voi olla yksi harvinaisista pitkäkestoisen koronan oireista, mutta asia vaatii lisätutkimuksia.

Long Covid -tapauksissa havaittu yli 50 pitkäaikaista oiretta 0:48
Videolla kerrotaan, millaisia oireita long covid aiheuttaa.

Nainen söi kolmen edestä

Koronavirusinfektio aiheutti naiselle lukuisia eri oireita, kuten hengitysvaikeuksia, väsymystä, kuumetta, maku- ja hajuaistin häiriöitä sekä ruokahalun katoamista.

Akuutista taudista parantumisen jälkeen nainen huomasi himoitsevansa ruokaa. Hän alkoi syödä suuria määriä mitä tahansa puurosta lähtien kykenemättä tuntemaan itseään tyytyväiseksi. Ruokamäärät kasvoivat ja ateriarytmi kiihtyi jatkuvasti. Jos nainen yritti hillitä syömisiään, hän alkoi kärsiä esimerkiksi vapinasta ja päänsärystä.

– Hän saattoi syödä sen verran ruokaa kuin mitä hänen kolmihenkinen perheensä aiemmin kulutti, lääkärit havainnollistavat.

Hallitsematon syöminen johti puolessa vuodessa 16 kilon painonnousuun ja lihavuuden kehittymiseen. Nainen oli ennen koronaan sairastumista ollut terve eikä hänellä ollut syömishäiriötaustaa. Potilaan aivoissa ei havaittu tutkimuksissa muutoksia, mutta hänen verensokerinsa oli noussut.

Psykoterapian, ruokailutapojen muutosten ja liikunnan lisäämisen seurauksena naisen ruokahalu hieman väheni ja verensokeri laski normaalille tasolle, mutta paino ei pudonnut.

Syynä koronan vaikutus keskushermostoon?

Lääkärit epäilevät, että erikoisten syömisoireiden syynä voi olla koronavirusinfektion vaikutus keskushermostoon. Virukset voivat aiheuttaa meningoenkefaliitiksi kutsutun aivotulehduksen, joka puolestaan saattaa vaikuttaa ruokahalua sääteleviin hermoratoihin.

Pitkittyneen koronan tiedetään myös voivan aiheuttaa mielenterveyden ongelmia sekä pakkoneurooseja, jotka voivat selittää ugandalaisnaisen outoa oireilua.

Testasimme: Voiko koronan kotitestin tuloksen väärentää positiiviseksi? 0:49
Voiko koronaviruksen kotitestin tuloksen väärentää? Testasimme, muuttaako kolajuoma tai appelsiinimehu tuloksen positiiviseksi.

Lue myös:

    Uusimmat