Iän myötä yleistyvä vaiva voi pilata yöunesi – lääkärin neuvoilla helpotat levottomien jalkojen oireita

Unirytmi kuntoon 8:08

Levottomat jalat -oireyhtymä on ikävä vaiva, joka oireilee tyypillisesti levossa. Kävely, hieronta ja rautapitoinen ruokavalio voivat lievittää oireita ja auttaa sinua nukkumaan paremmin. 

Videolla professori ja unitutkija Markku Partinen puhuu merkityksestä terveydelle. 

Levottomat jalat -oireyhtymä vaivaa yleensä yli 40-vuotiaita, ja sen yleisyys lisääntyy iän myötä. Terveyskirjaston mukaan tätä ikävää vaivaa esiintyy arvioiden mukaan noin 5–15 prosentilla suomalaisista.

Ruotsalaisen Sahlgrenska yliopistollisen sairaalaan kirurgisen osaston osastopäällikkö Ludger Groten mukaan tämä varsin yleinen oireyhtymä ilmenee yleensä epämukavuuden tunteena ja jalkojen liikuttelun tarpeena.

Vaikka vaiva voi olla hyvinkin kivulias, hyvä uutinen on, että oireita on mahdollista lievittää kotikonstein.

6 helpottavaa vinkkiä levottomiin jalkoihin

Expressen-sivusto julkaisi asiantuntijan laatiman listan vinkeistä, joilla levottomien jalkojen oireita on mahdollista lievittää.

1) Panosta yöuniin

Levottomat jalat voivat aiheuttaa unihäiriöitä, mutta on myös osoitettu, että huonot yöunet lisäksi pahentavat oireita. Yritä siis murtaa kierre ja keskity parantamaan yöuniesi laatua.

2) Vältä alkoholia

Alkoholi saattaa pahentaa levottomien jalkojen oireita, joten alkoholia kannattaa pyrkiä välttämään etenkin ilta-aikaan juuri ennen nukkumaanmenoa.

3) Kylvetä ja hiero jalkojasi

Joillekin ihmisille jalkojen huuhtelu erittäin kylmällä vedellä auttaa, toisille on taas apua erittäin kuumasta vedestä. Myös jalkojen hieromisnen voi tuoda helpotusta oireisiin. 

4) Kävely

Aktiivisuus päivän aikana on yleensä hyvä konsti oireiden ehkäisemiseksi. Pieni kävelylenkki noin kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa auttaa hillitsemään oireita ja sinua nukkumaan paremmin.

5) Keskity muuhun

Levottomien jalkojen oireet iskevät yleensä silloin, kun joudut istumaan pitkiä aikoja paikoillasi, eli esimerkiksi junassa tai lentokoneessa. Asiantuntijan mukaan helpoin, mutta samalla vaikein temppu levottomien jalkojen oireiden lievittämiseen on keksiä tekemistä, joka vie ajatuksesi pois kivusta.

– Jos joudut istumaan pitkiä aikoja paikallasi, yritä keskittyä johonkin muuhun, kuten sudokuun tai peliin. Jotain, joka vie ajatuksesi pois kivusta.

6) Tarkistuta ruokavaliosi

Grotenin mukaan levottomat jalat voivat johtua raudan tai B12-vitamiinin puutoksista, jonka vuoksi monipuoliseen ja rautapitoiseen ruokavalioon olisikin tärkeää kiinnittää huomiota.

Lue myös:

    Uusimmat