IT-pomo Marko jätti uudenkarhean Volvon metsätien varteen ja katosi – myöhemmin kalastajan virveliin tarttui päänahkaa: mitä perheenisälle tapahtui?

Video näyttää: Tämä kadonneen Marko Ovaskan viimeisitä liikkeistä tiedetään 1:05
Ovaskan auto löytyi pohjoismäentieltä, mutta mitä ihmettä sitten tapahtui? MTV Uutiset havainnollistaa videolla, miten perheenisän katoaminen tapahtui.

Suunnistusta harrastanut jyväskyläläismies lähti kotoaan 13 vuotta sitten eikä palannut. Poliisille kerrottiin vastaantulijoita karttavasta metsänkulkijasta ja hyytävästä löydöstä järvellä. Mysteeriksi jäi myös rakkaudenkaipuisten viestien raapustaja.

Sunnuntai, heinäkuun ensimmäinen päivä vuonna 2007. Silloin läheiset kuulivat 37-vuotiaasta Marko Ovaskasta viimeisen kerran.

Teknologia-alalla johtotehtävissä työskennellyt perheenisä oli poistunut kotoaan Jyväskylästä ja ollut yhteydessä veljeensä. Hän oli käynyt netissä, mutta hävittänyt sivujen selaustiedot. Myös pankkikorttitiedot päättyivät samalle päivälle heinäkuun alkuun. Ovaska oli nostanut 140 euroa käteistä. Sen jälkeen tilitapahtumia ei ollut.

Noin viikko katoamisesta poliisit saivat ilmoituksen uudenkarheasta V40-mallisesta Volvosta. Paikallisen asukkaan mukaan auto oli seissyt jo useita päiviä hylättynä syrjäisellä metsäautotiellä Pohjois-Savossa Sonkajärven Koirakoskella.

Etäisyys Jyväskylästä auton löytöpaikalle Pohjoismäentielle on noin 250 kilometriä. Paikallisen mukaan Volvo oli ollut parkissaan jo maanantaista, 2. heinäkuuta, saakka.

Kartta Kuusamoon

Ovaskan autossa olisi ollut bensaa matkan jatkamiseen, joten polttoaineen puutteeseen matka ei ainakaan ollut tyssännyt.

Penkiltä löytyi Kuusamon kohdalta aukaistu kartta, hygieniatuotteita ja miehen päällä viimeksi nähdyt t-paita ja verkkarit. Varsinaiset retkeilyvarusteet hän oli jättänyt kotiinsa.

– Mehän emme voineet tietää, vaikka hän olisi tehnyt mitä hyvänsä varustehankintoja lähdettyään pois kotoaan, mutta tähän käsitykseen jäimme, kertoo rikoskomisario Arto Elomaa Itä-Suomen poliisista.

Hän on ollut Ovaskan etsinnöissä mukana alusta saakka.

Laajojen metsämaastojen äärellä virkavaltaa odotti vaikea tehtävä. Puhelinpaikannustiedoistakaan ei ollut apua. Ovaskan kaksi kännykkää oli jätetty autoon. 

Omaiset olivat ihmeissään, sillä miehellä ei tiettävästi ollut Pohjois-Savon seudulle mitään kytköksiä. Viimeisissä keskusteluissa läheisten kanssa ei ollut mitään katoamiseen viittaavaa.

Uutisissa pyydettiin havaintoja noin 180-senttisestä, hoikasta, kapeakasvoisesta ja hiuksiltaan vaaleanruskeasta miehestä. 

Ovaska työskenteli ohjelmistoyhtiö TietoEnatorilla tuotanto- ja logistiikkajohtajana. Hän oli erätaitoinen ja kokenut luonnossaliikkuja, joka harrasti innokkaasti suunnistusta. Ovaska oli kisannut useita kertoja Jukolan viestissä.

Tutkinnan edetessä poliisille valkeni myös, että miehellä oli meneillään rankka elämänvaihe. Avioero oli kesken. 

“NOBODY LOVES ME”

Poliisin käsityksen mukaan Ovaska oli itse ajanut autonsa metsätien varteen, joten maastoetsinnät keskitettiin samalle alueelle. Päiväkausia kestäneissä etsinnöissä oli mukana kymmeniä ihmisiä niin poliisista kuin vapaaehtoisjoukoistakin. 

Ovaskasta ei löytynyt jälkeäkään, mutta loppukesän aikana poliisi sai joitakin yleisövihjeitä auton löytöpaikan tienoilta.

Joku väitti nähneensä Ovaskan autonratissa Sonkajärven Paisuassa. Läheisellä marjasuolla liikkuneet puolesaan olivat kiinnittäneet huomiota tuntemattomaan mieheen, joka kulki metsässä ilman keruuastiaa.

Heinäkuun lopussa sonkajärveläinen mökkiläinen huomasi, että joku oli käynyt mökin pihapiirissä. Murtojälkiä ei ollut, mutta pihassa olleen pöydän kanteen oli kahteen kertaan kirjoitettu tikkukirjaimin teksti:

NOBODY LOVES ME

Elokuussa silminnäkijä oli havainnut tieltä metsään juosseen “epämääräisen miehen” Vehkalammella. 

Syyskuun alussa Ovaskaa etsittiin Sonkajärven Kaunislahden rantamilta. Poliisin saaman vihjeen mukaan rannalta oli löytynyt käsinkirjoitettu lappu, jossa luki jälleen tuttu englanninkielinen viesti. Kukaan ei rakasta minua. Lappua ei kuitenkaan koskaan löytynyt.

Silminnäkijähavaintoja yhdisti se, että mieshenkilö vaikutti pakoilevan muita alueella liikkuvia ihmisiä.

Oli kateissa aiemminkin

Rikoskomisario Elomaa antoi medioille lausuntoja ja joutui toteamaan, ettei poliisi tiennyt varmuudella, kuka kyseinen henkilö on. Myöskään rakkaudenkaipuisia viestejä ei suoraan voitu yhdistää kadonneeseen perheenisään.

– Tietenkin laskimme silloin yhteen yksi plus yksi, että alueella on mahdollisesti kadonnut, luonnossa kokeneesti liikkuva henkilö, joka välttelee muita. Ajattelimme, että se voisi olla hän, mutta täyttä varmuutta emme tästä koskaan saaneet, Elomaa kertoo.

Ylä-Savon silloisessa poliisilaitoksessa päätettiin etsintöjen lopettamisesta joulukuussa 2007.

– Herraa ei ikinä löytynyt.

Omat kysymyksensä katoamismysteerin ylle loi se, ettei Ovaskaa etsitty ensimmäistä kertaa. Hän oli ollut kateissa vain kuukautta aiemmin, touko–kesäkuun vaihteessa 2007.

Myös ensimmäisellä kerralla mies oli lähtenyt kotoaan Jyväskylästä. Taustalla oli perheensisäisiä erimielisyyksiä.

Parin päivän kuluttua etsijäjoukot löysivät miehen auton joutsalaisen Leivonmäen kansallispuiston läheisyydestä. Myöhemmin löytyi teltta.

Kului kaksi viikkoa, kunnes nelostietä aamuyön tunteina ajanut autoilija näki tien varressa hoipertelevan nälkiintyneen miehen. Heikkoon kuntoon päätynyt Ovaska vietiin sairaalahoitoon ambulanssilla, uutisissa kerrottiin.

Kalamiehen kauhunväreet

Kun toisesta, heinäkuisesta katoamisesta oli kulunut kaksi vuotta, poliisi sai erikoisen ilmoituksen nuorelta vieremäläismieheltä. Hänen virveliinsä oli takertunut kalareissun aikana ihmisruumiin kappale.

Elettiin heinäkuuta 2009.

Mies oli ollut kalastanut Sonkajärven Haajaistenjärvellä, noin parinkymmenen kilometrin päässä Ovaskan auton löytöpaikasta. Järvelle johtaa erävaellusreitti nimeltä Volokinpolku.

– Mies oli heitellyt virveliä rannalta käsin pienen saaren lähellä. Hän veti virveliä ylös, ja siihen oli tarttunut ihmisen päänahkaa tai ihmisen päänahkaan viittaava kappale. Kyllä hän oli siitä aika järkyttynyt ja hämillään, Elomaa kertoo. 

Poliisi lähti Haajaistenjärvelle useiden ruumiskoirien voimin. Virka-apuun pyydettiin myös sukeltajia Suomenlahden merivartiostosta. Etsintöjä jatkettiin useiden päivien ajan.

Pinta kätki alleen jotakin.

– Vesistöetsintään koulutetut koiran merkkasivat järveltä useita paikkoja ja ilmaisivat, että jotakin siellä vedessä on, poliisi sanoo.

Mitään muuta konkreettista ihmisjäänteisiin viittaavaa vedestä ei kuitenkaan löytynyt. Etsintäolosuhteet olivat haastavat. Elomaan mukaan kyseessä on matalahko järvi, jonka mutamainen pohja sakkaa veden läpinäkyvyyden olemattomaksi. Järven pinta-ala on noin 4,5 neliökilometriä.

– Jos vedessä oli ihmisruumiin kappaleita, niitä olisi ollut todella vaikea havaita. Koirien ilmaisemat useat kohdat voivat selittyä sillä, että kappaleita on ollut vedessä useampaan kohtaan hajonneena.

Tragedia sai jatkoa

Päänahkaan viittaava löydös lähetettiin keskusrikospoliisiin laboratoriotutkimuksiin. Niissä vahvistui, että virveliin jääneessä kappaleessa oli ihmisen hiuksia.

Mutta kenen?

Elomaan mukaan näytteestä ei saatu selville tarkempia tietoja, kuten minkä ikäiselle miehelle tai naiselle päänahka oli kuulunut. Kadonneen Ovaskan tapausta tulokset ei vieneet suuntaan eikä toiseen.

Myöhemmin tutkinta sai entistäkin synkempiä sävyjä. Järvellä kalassa ollut nuori mies kuoli moottoripyöräonnettomuudessa vain kaksi viikkoa sen jälkeen, kun hän oli ilmoittanut poliisille löydöksestään.

– Häntä ehdittiin kuulemaan ja hän ehti osoittaa löytöpaikan poliisille. Mahdollisesti joitakin tarkentavia tietoja häneltä olisi voitu vielä kysyä, mutta tässä kävi miten kävi. Omistuista ja surullista, sanoppa muuta.

Marko Ovaska olisi nyt 50-vuotias. Hänet on julistettu kuolleeksi. Poliisin käsityksen mukaan tapaukseen ei liity rikosta.

Rikoskomisario Elomaa on työskennellyt poliisina vuodesta 1983 saakka. Hän pitää Ovaskan katoamista erityislaatuisena tapauksena virkauransa varrella. 

– Vaikka kyllähän näitä ihmisiä on ennenkin ja myös myöhemminkin jäänyt kateisiin, joko omasta tahdosta tai jonkun muun henkilön toimesta.

Lue myös:

    Uusimmat