Varpaisjärven katoamismysteeri: miksi 47-vuotias mies ajoi satoja kilometrejä seudulle, jota ei tunne? – auto löytyi pienen järven rannalta, puhelin on sammunut 

Itä-Suomen poliisi julkaisi toissapäivänä keskiviikkona poikkeuksellisen katoamistiedotteen 47-vuotiaasta pääkaupunkiseudulla asuvasta miehestä, jonka epäillään kadonneen Pohjois-Savon alueelle. Tarkkoja tuntomerkkejä miehestä ei annettu. MTV Uutiset koosti, mitä tapauksesta nyt tiedetään.

Viiden Jälkeen: Joka vuosi suomalaisia katoaa pysyvästi – mitä heille oikein tapahtuu?

11:55

Kun poliisi pyytää vihjeitä kadonneista henkilöistä, tavanomaisesti tiedotteessa julkaistaan myös henkilön nimi ja kuva. Eilisessä tiedotteessa kerrottiin ainoastaan miehen ikä, asuinseutu ja ympäripyöreät tuntomerkit pituuden ja painon perusteella.

Lisäksi poliisi julkaisi kuvan harmaasta takista, jonka kaltainen takki miehellä on todennäköisesti ollut yllään katoamisen aikohin. Poliisin on täytynyt menetellä näin, koska kadonneen omaiset eivät ole antaneet lupaa miehen nimen ja kuvan julkaisemiseen. Asiasta kertoo rikoskomisario Veli Pallonen Itä-Suomen poliisista.

– Nyt kaikkein tärkeintä olisi saada yleisövihjeitä siitä, onko miehen nähty liikuskelevan Varpaisjärven ja Lapinlahden alueella. Toistaiseksi havaintoja ei ole tietojeni mukaan tullut, mutta en voi sanoa tätä juuri nyt ihan varmaksi, Pallonen kertoo.

Ei retkeilyharrastaja

Pallosella ei ole tarkkaa tietoa siitä, koska miehen läheiset ovat hänet viimeksi nähneet. Mies ilmoitettiin pääkaupunkiseudulta kadonneeksi 31. lokakuuta eli viime lauantaina.

Kaksi päivää myöhemmin, maanantaina 2. marraskuuta miehen auto löytyi hylättynä Pohjois-Savosta Lapinlahdella sijaitsevan Karjalainen-nimisen järven parkkipaikalta. Pallosen mukaan autosta oli ilmoittanut paikallinen, joka oli kiinnittänyt huomiota parkissa seisseeseen autoon. 

Poliisin käsityksen mukaan mies on itse ajanut auton järvelle ja lähtenyt autolta kävellen järven lähimaastoon.

Tutkinnassa ei tähän asti ole tullut ilmi, että miehellä olisi minkäänlaisia kytköksiä seutuun, josta hänen autonsa löytyi. Omaisten kertoman mukaan hän ei myöskään ole niin sanotusti retkeilyharrastaja, jolla olisi tapana tehdä yksin pitkiä vaelluksia tai olla sen vuoksi tavoittamattomissa. 

– Tietenkin omaiset ovat tätä ilmeisen poikkeuksellisena pitäneet, kun ovat katoamisilmoituksen tehneet. Tapaus siirtyi käytännön syistä Itä-Suomen poliisin tutkittavaksi, kun autokin täältä löytyi. Täällä tapahtuvat poliisitoimenpiteet on järkevämpää hoitaa paikallisessa poliisilaitoksessa pääkaupunkiseudun sijaan, Pallonen täsmentää. 

Auto poliisin hallussa

Poliisi on kerran tehnyt maastoetsintöjä koirapartion avulla Karjalainen-järven lähimaastossa, mutta ainakaan tämän päivän aikana etsintöjä ei tehdä. Rikoskomisarion tietojen mukaan kadonnut on hyvissä ruumiinvoimissa oleva henkilö, joka voi kulkea yhden päivän aikana pitkiäkin matkoja maastossa. 

– Koska hän on mahdollisesti voinut liikkua pitkiäkin p'ätkiä, etsintäaluetta on vaikea rajata. Hänen puhelimensa on paikantunut tukiasemaan Pohjois-Savon alueelle, mutta paikannusalue on hyvin laaja. Paikannustiedon avulla ei voida tarkasti selvittää, missä hän olisi kulkenut. Sittemmin hänen puhelimensa on sammunut.

Kadonneen auto on viety löytymispaikalta säilöön poliisin tiloihin. Pallosen mukaan auto on tutkittu, mutta poliisi ei ole löytänyt sieltä mitään katoamiseen viittaavaa omaisuutta tai muita vihjeitä.

Havaintoja kaivataan Lapinlahden alueelta

Poliisin mukaan mikään ei toistaiseksi viittaa siihen, että tapaukseen liittyisi rikos.

– Kyseessä on kadonneen henkilön etsintä.

Karjalainen-järvi sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Lapinlahden Varpaisjärven taajamasta. Kyseessä on noin 0,6 neliökilometrin kokoinen vesistö. Pääkaupungista Karjalainen-järvelle on ajomatkaa noin 450 kilometriä. Järven ympärillä ei ole varsinaista retkeilyaluetta tai tiheää asutusta.

Miehellä on todennäköisesti ollut yllään kuvassa olevan takin kaltainen ulkoilutakki. Hän on 180 senttiä pitkä ja painaa noin 75 kiloa.

Poliisi pyytää ilmoittamaan miehestä tehdyistä havainnoista poliisin vihjesähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai numeroon 0295 415 232.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja