Isossa säästössä piilee vielä suurempi riski – jopa 40 000 suomalaiskuskia mokaa kalliisti tänäkin vuonna

Suomalaiset huijaavat vakuutusyhtiöitä mitä mielikuvituksellisimmin keinoin – yleisin vakuutuspetos kautta aikain pitää pintansa vuodesta toiseen 5:39
KATSO MYÖS: Suomalaiset huijaavat vakuutusyhtiöitä mitä mielikuvituksellisimmin keinoin. Yleisin vakuutuspetos kautta aikain pitää pintansa vuodesta toiseen.

Jos liikennekäytöstä poistetulla ja vakuuttamattomalla ajoneuvolla erehtyy lähtemään tien päälle, voivat seuraukset olla huomattavan kalliit.

Useat suomalaiset hakevat säästöjä maksuista poistamalla moottoripyöränsä, moponsa, avoautonsa ja muut kesällä käytettävät ajoneuvot liikennekäytöstä talven ajaksi.

Liikennevakuutuskeskus muistutti viime viikolla, että ajoneuvo täytyy rekisteröidä uudelleen liikennekäyttöön, kun sitä aletaan jälleen käyttää talven jälkeen. Ajoneuvolle pitää myös ottaa uusi liikennevakuutus, jos aiempi on irtisanottu.

Liikennevakuutuskeskuksen mukaan velvollisuuksien laiminlyönti tulee kalliiksi takautuvasti maksettavien ja korotettujen vakuuttamiseen liittyvien maksujen ja mahdollisen ajoneuvoveron takia. Maksut lasketaan koko ajalta, jolloin ajoneuvo on ollut poistettuna liikennekäytöstä tai vakuuttamatta, vaikka ajoneuvolla olisi ajettu luvatta ainoastaan yhtenä päivänä.

– Liikennevakuutuksen laiminlyönnistä seuraavat maksut voivat olla satoja tai tuhansia euroja, tapauksesta riippuen. Kun ajoneuvolla ajetaan, sen tulee olla rekisteröitynä liikennekäyttöön ja lakisääteisen liikennevakuutuksen voimassa, johtaja Janne Jumppanen kertoo Liikennevakuutuskeskuksen verkkosivuilla.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2021 lopussa rekisterissä oli 3 667 164 henkilöautoa, joista liikennekäytössä oli 2 780 981. Traficomin verkkosivuilla kerrottiin viime vuonna, että liikennevakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönnistä jää kiinni vuosittain noin 40 000 ajoneuvon omistajaa tai haltijaa.

Liikennekäytöstä poistaminen saattaa olla taloudellisesti järkevää, jos ajoneuvoa ei tarvitse pidempään aikaan ja jos muistaa laittaa sen jälleen liikennekäyttöön ennen kuin lähtee sillä tien päälle.

Ajoneuvoveroa ei tarvitse maksaa liikennekäytöstä poistamisen ajalta. Myös vakuutusmaksuista voi saada säästöä, koska liikennekäytöstä poistetulle ajoneuvolle ei tarvitse liikennevakuutusta. On kuitenkin syytä muistaa, että vakuuttamattomalla ajoneuvolla ei saa ajaa metriäkään. Vakuutuksen puuttuminen voi johtaa karuun lopputulokseen.

– Suomessa liikennevakuutus tuo taloudellista turvaa myös onnettomuuden aiheuttajalle, sillä vakuutus korvaa kaikkien osapuolten henkilövahingot. Vakuutuksen puuttuessa vastapuolen ja sivullisten vahingot korvataan, ja korvauksista vastaa Liikennevakuutuskeskus. Sen sijaan aiheuttajalle korvauksia ei makseta ollenkaan, vaikka onnettomuudessa menettäisi työkykynsä, kerrotaan Liikennevakuutuskeskuksen verkkosivuilla.

Lue myös:

    Uusimmat