Isometsä: Ennakkoon mehustelleelle suomalaishiihtäjälle näytettiin, mistä kana pissii

2:14
Katso video: Suomen viestimiehet kommentoivat taisteluaan MTV Urheilulle.

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä näkee pientä kritisoitavaa Iivo Niskasenkin vauhdinjaossa Oberstdorfin MM-kisojen miesten 4x10 kilometrin hiihtoviestissä, mutta pohtii, että mitalille olisi Joni Mäen pehmeyden takia tuskin riittänyt mikään. Suomi oli Norjan voittamassa viestissä lopulta kuudes.

Viesti sai hurjan alun, kun Aleksei Tshervotkin rykäisi sankassa räntäsateessa muilta karkuun ja toi Venäjän ensimmäiseen vaihtoon 45 sekuntia ennen muita.

– Olihan se mieletön, raaka suoritus tuohon keliin. Hiihtäminen oli sen näköistä, että siellä mentiin eikä meinattu. Toki hän sai vähän ylimääräistä etua siitä, kun takajoukko arpoi, kuka vetää, Isometsä analysoi.

Ristomatti Hakola vaihdatti Suomen kakkossijalla.

– Ristomatilta erinomainen hiihto. Hän hiihti täysin kykyjensä mukaisen hiihdon.

Iivo Niskanen jatkoi viestiä lyömällä pykälää silmään ja vetämällä pääjoukkoa. Venäjän viestiä vienyt Ivan Jakimushkin oli tavoitettu, kun osuutta oli takana vasta muutama kilometri.

Isometsä arvioi Niskasen aloittaneen osuuden turhankin kovaa.

– Näin jälkiviisaana voi sanoa, että ihan aavistuksen oli liian kova se alku. Oli kauhea kiire ajaa Venäjä kiinni, kun olisi voinut pikkuisen maltillisemmallakin vauhdinjaolla mennä.

– Toki hän hyvän rykäisyn pystyi tekemään, mutta ei saanut Ranskaa ja noita tippumaan niin paljon kuin olisi tarvittu.

Norjan Emil Iversen ja Suomen Niskanen hiihtivät vaihtoon lähes tasatahtia. Pronssitaisteluun Suomen kanssa povattu Ranska oli vaihdossa neljäntenä, 14,6 sekuntia kärjestä, ja Venäjä vasta kuudentena, 23,6 sekuntia keulasta.

– Jakimushkin ei ole tällä kaudella perinteisellä mitään erityistä näyttänyt. Katsoin jo joukkueita nimetessä, että hän on vähän erikoinen valinta. Hän hävisi osuuden nopeimmalle miehelle Iversenille lähes puolitoista (1.20) minuuttia, mikä on kympillä aika paljon, Isometsä tuumi.

Niskasen veto pelasi Norjan pussiin

Niskasen vetäminen auttoi merkittävästi ennakkosuosikki Norjaa, kun Venäjä tavoitettiin ja siitä mentiin ohi pitkälti suomalaisen lujan vauhdinpidon ansiosta.

– Kyllä Iivo pelasi Norjan pussiin. Olisi pitänyt myös olla pirteämpi venäläinen hiihtämään toista osuutta.

Norjan Hans Christer Holund karkasi kolmannella osuudella, mutta Perttu Hyvärinen toi Suomen viimeiseen vaihtoon nelossijalla, 34,5 sekuntia kärjestä. Suomi oli yhä tiiviisti mitalitaistelussa.

– Pertun hiihto saattoi näyttää siltä, ettei se ollut kauhean hyvää, kun hän jäi Holundille, ja Ruotsi ja Ranska tulivat ohi. Hän hiihti kuitenkin loppupeleissä täysin hyväksyttävän, tämänhetkisen kuntotasonsa mukaisen hiihdon. Ei missään nimessä pettänyt: jäi 35 sekuntia Holundille, joka on 15 kilometrin maailmanmestari.

"Oli vähän eri sarjan hevoset liikenteessä"

Venäjän Aleksandr Bolshunov hiihti ankkuriosuudella Norjan Johannes Hösflot Kläbon kiinni, mutta Kläbo ratkaisi pelin iskullaan viimeiseen ylämäkeen. Ranskan Jules Lapierre irtautui muilta selvään kolmossijaan, ja Suomen ankkuri Joni Mäki taipui myös Ruotsin William Poromaalle sekä Sveitsin Roman Furgerille, lopputuloksena kuudes sija.

Isometsä summaa Mäen olleen niin pehmeä, että mitaliin ei olisi kenties riittänyt oikein mikään – sekään että Niskanen olisi onnistunut mahdollisesti jätättämään taaempaa porukkaa enemmän.

– Sanoin eilen MTV Uutiset Livessä, että tarvitsemme onnistuneen suorituksen ja pirteämmän Joni Mäen. Se 15 kilometriä (keskiviikon kisa) jätti kysymysmerkkejä, kun mies keskeytti viiden kilometrin kohdalla. Se oli ihan selvä merkki, että jotain palautumisongelmia on.

Parisprintissä MM-hopeaa Ristomatti Hakolan kanssa saavuttaneen Mäen hiihtämisessä ei ollut tänään raikkautta. Raskaat olot räntäsateessa olivat liikaa.

– Bolshunov sai vähän maksettua pottuja pottuina, kun Joni oli vähän uhitellut Bolshunoville. Nytkin ennen viestiä Ylelle sanoi, että kun pääsisi ankkuriosuudelle Bolshunovin kanssa. No, pääsi.

Vielä tammikuussa Salpausselällä maailmancupin viestissä Mäki päihitti Bolshunovin loppusuoralla ja toi Suomen toisena maaliin. Bolshunov suuttui Mäen suljettua häneltä linjan ja taklasi tämän maalissa kumoon, minkä jälkeen Venäjän ykkösjoukkue hylättiin.

Nyt ero oli selvä toiseen suuntaan.

– Bolshunov näytti, että kun pannaan rankka maasto ja rankka keli, mistä kana pissii. Oli vähän eri sarjan hevoset liikenteessä.

Isometsä kiteyttää suomalaisten kokonaissuorituksen seuraavasti:

– Kaikkien kolmen muun hiihto oli täysin hyväksyttävä ja hyvä, kuten pitääkin. Suomi oli kuitenkin kolmen osuuden jälkeen Venäjää edellä, mihin on pitänyt hyvin hiihtää. Joni Mäestä ei nyt ollut mitalin ottajaksi.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja