Iivo Niskanen katkesi rujosti, Perttu Hyvärinen yllätti – norjalaisilta valtava temppu

Iivo Niskanen aloitti vauhdikkaasti, mutta hyytyi raskaassa kelissä:"Oma hiihto meni huonoksi" 1:07
Iivo Niskanen hyytyi pahasti MM-hiihtojen 15 kilometrin matkalla – näin hän kommentoi MTV Urheilulle.

Iivo Niskanen oli vielä alkukilometreillä kärkisijoilla, mutta taipui 18:nneksi miesten 15 kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikalähtökilpailussa Oberstdorfin MM-kisoissa. Perttu Hyvärinen oli parhaana suomalaisena 17:s, kun taas norjalaiset juhlivat kolmoisvoittoa Hans Christer Holundin johdolla.

Iivo Niskanen löi vahvasti alkuun ja oli ensimmäisellä väliaikapisteellä 1,8 kilometrin kohdalla jaetulla kakkossijalla, neljän sekunnin päässä venäläistähti Aleksandr Bolshunovista. 2,9 kilometrin kohdalla Niskanen iski peräti kärkiajan, 1,4 sekuntia Bolshunovia nopeampana.

Niskasen vauhti ei kuitenkaan kantanut kilpailun loppuun. Hän hiihti seuraavien kilometrien väliaikapisteisiin vielä sijoilla 3–5, mutta taipui 10 kilometrissä jo sijalle 10 ja tuli pahasti väsyneenä maaliin 18:nneksi sijoittuen. Niskaselta katkesi vaikeiden kilometrien aikana sauvakin.

Paremmin loppukilometrit jaksanut Perttu Hyvärinen yllätti Niskasen oltuaan lopulta päivän paras suomalainen 17:ntenä (+1.24,4), puoli sekuntia Niskasen edellä. Sijoitus on Hyväriselle henkilökohtaisilla matkoilla uran paras arvokisoissa.

Kärkitaistelussa kupli viimeisilläkin kilometreillä. Mitaleista kamppaillut Norjan Harald Östberg Amundsen kaatui alamäessä ja menetti useita sekunteja aikaa. Jaksavuudestaan tunnettu Bolshunov sen sijaan katkesi hiukan yllättäenkin ja jäi palkintokorokesijojen ulkopuolelle neljänneksi.

Norja vei kolmoisvoiton järjestyksessä Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger (+20,2) ja Harald Östber Amundsen (+35,6), joka päihitti neljänneksi jääneen Bolshunovin kaatumisestaan huolimatta 8,1 sekunnilla. Aikuisten arvokisastartti oli Amundsenille uran ensimmäinen.

Holundille maailmanmestaruus on uran toinen. Seefeldissä 2019 hän voitti 50 kilometrin MM-kullan vapaalla hiihtotavalla.

Markus Vuorela sijoittui 28:nneksi (+2.30,3). Joni Mäki keskeytti kilpailun ennen viittä kilometriä huomattuaan, että tänään ei ollut kulkua. Sunnuntaina hän saavutti Ristomatti Hakolan kanssa parisprintin MM-hopeaa.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!