Isä joutui kertomaan vakavasti sairaalle taaperolleen musertavat uutiset – pienen pojan vastaus nostaa kyyneleet silmiin

Kuuden lapsen isä joutui hyvästelemään yhden pojistaan aivan liian aikaisin, kun taaperon aivoista löytyi pahanlaatuinen kasvain.

– Meille on annettu enemmän kuin mistä voimme selvitä, Steve Tate kirjoittaa Love What Matters -sivustolla.

Steve vaimoineen luuli olevansa sietokykynsä rajoilla, kun jo ennestään kolmen lapsen vanhemmat saivat tietää odottavansa kolmosia syyskuussa 2014. Astetta rankempi vauva-arki ei ollut kuitenkaan mitään sen rinnalla, mitä perhe tulisi pian kohtaamaan.

Joulukuussa 2015 perhe huolestui yhdestä kolmosista. Pieni Hayes-poika oli sisaruksiaan väsyneempi. Uneliaisuus paheni jatkuvasti. Pian Hayes alkoi oksennella.

Se, mitä lääkärit aluksi luulivat virukseksi, olikin jotain paljon pahempaa. Tammikuussa 2016 tehty tietokonekerroskuvaus paljasti, että Hayesin päässä oli pienillä lapsilla esiintyvä harvinainen, pahanlaatuinen kasvain. Se oli ehtinyt vallata kolmasosan taaperon aivoista.

– Osa minusta särkyi sinä päivänä. Sisälläni on edelleen arpia tietokonekerroskuvan seurauksena, Steve kirjoittaa.

Syöpä saatiin hoidoilla remissioon


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Kirurgit saivat poistettua suuren osan kasvaimesta leikkauksessa. Hayesin hoidot jatkuivat kantasolusiirrolla ja sytostaattihoidoilla. Kuuden lapsen vanhemmat yrittivät parhaansa mukaan yhdistää vauva-arjen, vanhempien lasten koulunkäynnin sekä työnteon jatkuviin sairaalakäynteihin.

Hayes pysyi rankoista hoidoista ja konttauskyvyn menetyksestä huolimatta iloisena ja sosiaalisena. Pian Steve perheineen sai kuulla, että hoidot olivat tepsineet ja Hayesin syöpä oli saatu remissioon.

– En ole tuntenut koskaan elämässäni niin paljon iloa. Rehellisesti sanoen se päivä, jona saimme nuo uutiset, oli elämäni paras, Steve kirjoittaa.

Disneylandin matkalla tapahtui romahdus

Perhe päätti lähteä juhlistamaan erävoittoa ja luomaan muistoja sairaalan ulkopuolelta Disneylandiin Kaliforniaan. Hayes oli suuri Mikki Hiiri -fani. Fanin ja idolin tapaaminen oli taianomainen hetki – samalla sanalla Steve luonnehtii koko perhematkaa.

– Perheemme aisti vapauden, jota emme olleet koskaan aiemmin tunteneet. Lapset nauttivat veljensä läsnäolosta ja huolet syövästä olivat taka-alalla, Steve kirjoittaa.

Iloa kesti vain hetken. Paluumatkalla Hayes alkoi oksentaa. Aluksi vanhemmat halusivat uskoa, että syy oli uudessa äidinmaidonkorvikkeessa. Kun oksentelu ei loppunut, huoli hiipi jälleen rintaan. Oliko Hayesin syöpä uusiutunut?

Taapero kertoi rakastavansa vanhempiaan

Lasten aivokasvainten oireet vaihtelevat kasvaimen koon, sijainnin ja kasvunopeuden mukaan, kertoo Kaikki syövästä -sivusto. Mahdollisia oireita ovat esimerkiksi:

 • aamuisin esiintyvä päänsärky ja oksentelu
 • väsymys
 • tasapainovaikeudet
 • näköongelmat ja -häiriöt
 • epävarmuus oikean ja vasemman puolen välisissä toiminnoissa
 • epilepsiakohtaukset
 • kasvuhäiriöt
 • nielemisvaikeudet
 • halvaantumiset
 • kävelyvaikeudet
 • kouristukset
 • puutumis- ja tuntohäiriöt
 • raajojen kipu
 • rakon ja suolen toimintahäiriöt 

Vanhemmat veivät Hayesin magneettikuvauksiin ja palasivat kotiin odottamaan tuloksia sydän pamppaillen. Muutamaa päivää myöhemmin puhelin soi.

Hayesin syöpä oli uusiutunut, ja tällä kertaa se tulisi johtamaan kuolemaan.

Steve katsoi pientä poikaansa. Hayesin heiveröinen keho oli sairauden runtelema. Lapsen silmät olivat väsyneet taistelusta. Pieni kalju pää oli täynnä arpia lukuisista leikkauksista. Vanhemmat päättivät, etteivät enää veisi Hayesia sairaalaan. Hän saisi viettää viimeiset hetkensä kotona rakkaidensa ympäröimänä.

Steve tunsi musertuvansa sen tiedon alla, ettei hän voisi elää vanhaksi ja nähdä kaikkien kolmostensa varttuvan. Hän tunsi syyllisyyttä, ettei voinut ottaa syöpää pois lapsestaan. Eräänä iltana Steve kumartui Hayesin kehdon ylle kyyneleet silmissään. Isä kertoi pojalleen, kuinka paljon rakasti häntä ja kuinka pahoillaan hän oli tämän kohtalosta.

– ”Olen pahoillani Hayes. Olen niin pahoillani, etten voi ottaa tätä pois”, sanoin ja suutelin häntä poskelle, Steve muistelee.

Hayes katsoi isäänsä kirkkain silmin ja sanoi: ”Ei se mitään”. Steve hämmästyi, sillä aiemmin Hayes oli sanonut vain yhden sanan, ”koira”. Kun vanhemmat sanoivat taaperolle seuraavaksi rakastavansa häntä, Hays katsoi heitä ja vastasi: ”Minä rakastan teitä.”

Muutamaa päivää myöhemmin Hayes menehtyi. Hän ei ehtinyt nähdä edes kaksivuotissyntymäpäiväänsä.

Ainoa suunta on eteenpäin

Hayesin kuoleman jälkeiset tunnit perhe valvoi elottoman taaperon vieressä. Hyvästien jälkeen ruumisauto tuli hakemaan lapsen. Steve kantoi pienen poikansa ruumiin mustaan autoon ja asetteli lapsen mukavaan asentoon.

Hayesin muiston kunniaksi vanhemmat ovat perustaneet säätiön, jonka tarkoituksena on auttaa perheitä ja lapsia, jotka kamppailevat lastensyöpiä vastaan. Steve Taten perhe on joutunut kohtaamaan suurempia ja murheellisempia asioita, kuin mihin heillä ikinä olisi ollut voimavaroja. Heillä ei kuitenkaan ole muuta vaihtoehtoa kuin jaksaa.

– Joskus koetuksen voittamiseen tarvitaan vain se ihme, että heräämme ja kohtaamme ympärillämme olevan julman maailman, Steve kirjoittaa.

Lue myös:

  Uusimmat