Lääkärit sanoivat pikkutytön olevan vain "huomionhakuinen" – sitten musertava syy tasapaino-ongelmille selvisi

6:56
Videolla kerrotaan, miten epätasa-arvoisuus näkyy lasten syövissä Suomessa.

Brittivanhemmat syyttävät lääkäreitä, jotka kerta toisensa jälkeen sivuuttivat pienen tyttären omituiset oireet, kertoo The Sun. Lopulta paljastui, että lapsella oli laajalle levinnyt aivokasvain.

Vuonna 2015 Paul ja Kirsty O’Donovan huomasivat, että heidän tyttärellään Lylalla ei ollut kaikki hyvin. Kolmevuotias lapsi alkoi kaatuilla, ja tasapaino-ongelmat pahenivat jatkuvasti.

Huolestuneet vanhemmat kertovat vieneensä lapsen useita kertoja yleislääkärille vain kuullakseen, ettei Lylassa ollut mitään vialla. Ensin lääkärit kertoivat Lylan kärsivän korvatulehduksesta, joka aiheutti tasapaino-ongelmia. Sen jälkeen tytön todettiin vain olevan ”huomionhakuinen” ja äidin ”ylisuojelevuus” vain pahensi tätä, vanhemmat väittävät.

Paul alkoi uskoa lääkäreiden sanoja, mutta Kirsty ei. Vanhemmat riitelivät asiasta keskenään. Paul käski kovin sanoin Lylaa olemaan rehellinen.

– Ajattelin, että ”ehkä hän on oikeassa, hän on lääkäri, ja sinun tulee kuunnella lääkäreitä”, Paul muistelee The Sunille.

Nyt Paul tuntee syyllisyyttä sanoistaan. Hänen olisi pitänyt kuunnella vaimoaan ja lastaan. Lylalla todettiin myöhemmin aivokasvain.

Musertava diagnoosi

Lyla sai musertavan diagnoosinsa elokuussa 2016. Lääkärit olivat viimein myöntyneet Kirsty-äidin pyyntöön ja ottaneet tytöstä magneettikuvat. Ne osoittivat, että Lylan päässä oli suuri kasvain, joka oli levinnyt aivorunkoon sekä selkärankaan. Lääkärit ihmettelivät, miten tyttö pystyi valtavasta kasvaimesta huolimatta edelleen liikkumaan ja puhumaan.

Pari kuukautta myöhemmin Lylan kasvain leikattiin. Operaation seurauksena tytön kehon vasen puoli halvaantui, kognitiiviset taidot kärsivät ja lapsi alkoi saada sairauskohtauksia.


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Sinnikäs Lyla tanssii jälleen

Lyla ei kuitenkaan ole antanut periksi. Lukuisista operaatioista huolimatta tyttö on noussut omille jaloilleen ja alkanut tanssia sekä laulaa, vaikka liikkuu edelleen paikasta toiseen pyörätuolilla. Vanhemmat pitävät tytön toipumista ihmeellisenä.

– Se osoittaa, kuinka vahva ja halukas oppimaan hän on, Paul sanoo.

Lyla joutuu edelleen ravaamaan sairaalassa. Näinä päivinä 7 vuotta täyttävä lapsi vaikuttaa vanhempiensa mukaan jännittävän lääkärikäyntejä, vaikka onkin jo tottunut niihin. Lyla on osoittautunut sinnikkääksi taistelijaksi.

Lapsen aivokasvain voi oireilla monin eri tavoin

Perhe toivoo, että heidän tarinansa lisää tietoisuutta aivokasvaimista. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa Paul-isä muistuttaa, että vaikka Lyla voi nyt hyvin, lapsen tulevaisuus on epävarma. Viime vuonna lääkärit neuvoivat perhettä luomaan muistoja, sillä Lylan hoitokeinot alkoivat käydä vähiin.

– Vanhempina vaimoni Kirsty ja minä yritämme epätoivoisesti pysyä vahvoina Lylan ja viiden muun lapsemme vuoksi, Paul sanoo.

Lylan vanhemmat syyttävät lääkäreitä lapsensa saamista vääristä diagnooseista. Jos kasvain olisi havaittu aiemmin, Lylan ennuste saattaisi olla parempi.

Lasten aivokasvainten oireet vaihtelevat kasvaimen koon, sijainnin ja kasvunopeuden mukaan, kertoo Kaikki syövästä -sivusto. Mahdollisia oireita ovat esimerkiksi:

 • aamuisin esiintyvä päänsärky ja oksentelu
 • väsymys
 • tasapainovaikeudet
 • näköongelmat ja -häiriöt
 • epävarmuus oikean ja vasemman puolen välisissä toiminnoissa
 • epilepsiakohtaukset
 • kasvuhäiriöt
 • nielemisvaikeudet
 • halvaantumiset
 • kävelyvaikeudet
 • kouristukset 
 • puutumis- ja tuntohäiriöt
 • raajojen kipu
 • rakon ja suolen toimintahäiriöt

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja