Isänpäivä alkaa perinteisesti sänkyyn kannetulla aamiaisella ja omin pienin käsin tehtyjen lahjojen antamisella. Pieteetillä askarrellut kortit ja käsityöt kaipaavat seurakseen myös makulahjoja. Kokeile tällä kertaa marjaleivoksia ja suolaisten torttujen kimaraa!
Isänpäivää alettiin juhlia ensimmäisenä Yhdysvalloissa, mutta vuonna 1949 isien juhlapäivä saapui kauppiaiden aloitteesta myös Pohjoismaihin. Viralliseksi juhlapäiväksi se kuitenkin hyväksyttiin vasta vuonna 1987, kun se lisättiin kalentereihin ja merkittiin myös liputuspäiväksi. Maailmalla merkkipäivän ajankohta vaihtelee, mutta Suomessa päiväksi on vakiintunut marraskuun toinen sunnuntai.
Isät ovat päivänsä ansainneet, sillä he auttavat jälkikasvuaan läksyissä, ja leikkivät, puolustavat, opastavat ja ohjeistavat lapsosiaan elämän mutkaisilla poluilla. Näytä arvostuksesi isää kohtaan leipomalla hänelle isänpäivänä erilaisia suolaisia torttuja ja maukkaita marjaleivoksia.
Kimara suolaisia tähtitorttuja
15 kpl
1 tai useampi pkt Myllyn Paras Voitaikinalevyjä (500g) tai Torttutaikinalevyjä (500g)
Levitä taikinalevyt leivinpaperille uunipellille ja anna niiden sulaa noin 15 minuuttia. Kaaviloi sulaneita levyjä hieman pidemmiksi, 21 sentin pituisiksi. Jaa jokainen levy kolmeksi 7 x 7 cm -neliöksi. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa (puoleen väliin). Nosta joka toinen kulma ylös ja nipistä ne keskelle alas painaen suppuun.
Paista torttuja 225-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 10 min. Koristele tortut jokaisen täytteen ohjeen mukaan.
Sinihomejuusto-oliivitäyte
125 g pehmeää sinihomejuustoa
75 g oliivirenkaita
1 dl pinjansiemeniä
0,5 dl tuoretta basilikaa
Sekoita täytteen ainekset keskenään ja jaa jokaiselle tortulle vajaa ruokalusikallinen täytettä. Koristele pienillä oliivirenkailla ja pienillä basilikanlehdillä.
VINKKI: Vaihtelua saat käyttämällä täytteessä oliivien ja pinjansiementen tilalla mantelirouhetta.
Vuohenjuustotäyte
100 g viikunahilloa
200 g vuohenjuustoa
2 – 3 tuoretta rosmariinin oksaa
Laita jokaiselle tortulle teelusikallinen viikunahilloa, viipale vuohenjuustoa (palasina) ja pieniä rosmariinin palasia. Koristele pienillä rosmariineilla.
VINKKI: Viikunahillon tilalla voit käyttää mustikkamarmeladia.
Chilihärkätäyte
125 g grillihärkäleikkelettä tms. kuutioina
150 g chilituorejuustoa
1 dl tuoretta persiljaa silputtuna
Päälle: pieniä persiljanlehtiä
Sekoita täytteen ainekset keskenään. Laita jokaisen tortun keskelle 1 rkl täytettä. Koristele lopuksi pienillä persiljanlehdillä.
VINKKI: Vaihtelua saat käyttämällä täytteessä tuorejuuston tilalla valkohomejuustoa.
Piparjuuri-kapristäyte
125 g piparjuurituorejuustoa
100 g isoja kapriksia
1 tl mustapippuria myllystä
Laita jokaiselle tortulle reilu teelusikallinen tuorejuustoa ja yksi iso kapris, ripottele päälle mustapippuria myllystä (rouheena).
VINKKI: Vaihtelua saat lisäämällä täytteeseen juuston alle aprikoosihilloa.
Marjaleivokset
Tarvitset 10 pyöreää pientä piirasvuokaa, esimerkiksi silikonivuokaa tai foliovuokaa (halkaisija noin 7–8 cm), tai yhden iso piirasvuoan (25–30 cm).
Piiraspohjat:
1 pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (400g) tai Pyöreä Piirakkataikina, makeaa (380g)
Kypsälle pohjalle:
4 dl marjoja survottuna, esimerkiksi herukoita tai karviaisia
Täytevaahto:
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
1 tlk vaniljarahkaa (200g)
1 dl Marianne-rouhetta
Koristeeksi:
marjoja, esimerkiksi herukoita tai karviaisia
mintunlehtiä tai ranskanpastilleja
Jaa sulanut taikina pienten sydän- tms. piirasvuokien pohjille ja reunoille. Paista piiraspohjia 200-asteisen uunin keskitasolla n. 10 min kauniin värisiksi, isoa piiraspohjaa noin 15 min. Varo paistamasta liikaa. Jäähdytä pohjat.
Valmista täytevaahto. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja vatkaa vielä kiinteäksi. Mausta seos Marianne-rouheella.
Survo marjat, levitä piiraille ja lusikoi päälle täytevaahto. Koristele tuoreilla marjoilla, yrteillä tai ranskanpastilleilla.
VINKKI: Halutessasi tummemman pohjan, käytä Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikinaa.
Katso videolta, miten Marjaleivokset syntyvät!
Upotettavan Youtube-videon id
Lähde: Deski
Reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy