Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Makujen metsä, Sarahin resepti

Julkaistu 24.03.2025 15:08

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan tuoreen kauden kolmannen jakson resepti.

Vaalea leipätaikina

  • 3 dl maitoa
  • 4 tl kuivahiivaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • n. 6 dl vehnäjauhoa
  • 50g voita huoneenlämpöisenä
  • Valkosipulivoi
  • 130 g voita huoneenlämpöisenä
  • 4 isoa valkosipulinkynttä

Mausteinen siikatäyte

  • 210 g paikallista siikaa (ruodoton, nahaton)
  • yksi sitruunankuori
  • 3 isoa kynttä valkosipulia
  • 2 tl kuivattua minttua
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl kuivattua timjamia
  • 1 sitruunanmehu
  • ½ ruukku tuoretta korianteria
  • ½ ruukku lehtipersiljaa tuoreena
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl sinappia, esim. Dijon

Voiteluun

  • 1 kpl kananmuna voiteluun
  • Koristeluun
  • 1 kpl punasipuli
  • 7 kpl miniluumutomaattia
  • ¾ ruukkua lehtipersiljaa
  • ¾ ruukkua korianteria

Puolukkavinegrette

  • 1 dl puolukkaa (pakaste tai tuore)
  • 1 rkl oliiviöljy
  • 2 rkl rypsiöljy
  • 3 rkl hunaja-omenaviinietikkaa
  • 1 tl sitruunamehua
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl hunajaa
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus timjamia
  • 200 g creme fraichea

Valmistusohje

VALMISTA LEIPÄTAIKINA:  Lämmitä uuni 200c. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, sekoita joukkoon kuivahiiva, sokeri ja suola. Lisää joukkoon vähitellen vehnäjauhot koko ajan sekoittaen. Lisää voi lopuksi ja vaivaa 8-10min. Anna taikinan levätä muovilla peitettynä noin 10 – 15 minuuttia. 

VALMISTA KALATÄYTE: Pilko valkosipulit. Laita pannulle öljy, valkosipuli, osa sitruunamehusta, yrtit ja muut mausteet. Ruskista hetken, kun valkosipuli on hieman pehmennyt. Laita siikafileet pannulle. Annan kalan kypsyä mausteiden päällä. Kun siika on pehmeää, hienonna ja kaada loppu sitruunamehusta. Älä paista täytettä liikaa, sillä se menee vielä uuniin. Vain sen verran, että siika on kypsää. 

VALMISTA VALKOSIPULIVOI: Murskaa valkosipulit ja sekoita ne huoneenlämpöisen voin joukkoon. 

LEIVÄN MUOTOILU, TÄYTTÄMINEN JA PAISTO: Kauli kohonnut leipätaikina 1cm paksuksi tasaiseksi ja pitkäksi levyksi. Levitä valkosipulivoi taikinalle ja sen päälle kalatäyte. Painele täytettä taikinaan. Leikkaa pari pitkää siivua leipää sivuun koristeita varten. Kääri leipä pitkäksi rullaksi. Leikkaa rulla pituussuunnasta halki, mutta jätä yläosa leikkaamatta. Kierrä halkaistuja taikinasiivuja toisensa yli kauniisti. Leikkaa yläosaan halkio ja kierrä taikinaa ikään kuin oksiksi. Kierrä myös sivuun ottamasi taikinat oksien muotoon ja nypi ne muuhun taikinaan kiinni.  Kohota leipää noin 30 minuuttia. Voitele kananmunalla. Koristele tomaateilla, sipuleilla ja tuoreella korianterilla ja lehtipersiljalla. Leikkaa tomaatti neljään osaan, Asettele sipulisiivuja puun oksiin, lisäksi myös tomaatteja. Tee lehtipersiljasta ja korianterista ”ruohikko” leipäpuun juurelle. Tomaateista voi tehdä myös
kukkasia. Paista 200 asteisessa uunissa 25-35 minuuttia.

PUOLUKKAVINEGRETTE: Kun leipä on uunissa valmista vinegrette. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta, soseuta sauvasekottimella ja jäähdytä kylmässä. 

TARJOILU:  Tarjoile leipä suurelta puiselta tarjottimelta, sekoita creme fraiche tasaiseksi ja kaada se pieneen, syvään tarjoiluastiaan. Kaada ympärille puolukkavinegrette.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Lena’s cheezy potato pie, Lenan reseptiKoko Suomi leipoo: Chicken ale pie, Sarahin reseptiKoko Suomi leipoo: Pitsinen Homity pie, Lauran reseptiKoko Suomi leipoo: Saimaan seudun suolainen leipätaideteos, Shawan reseptiKoko Suomi leipoo: Kolmen viljan norppaleipä Saimaan levitelaudalla, Lenan reseptiKoko Suomi leipoo: Tulistuneet vegaaniset välipala pizzaset, Hannan resepti
Koko Suomi leipooKoko Suomi leipoo -reseptitLeivontaSuolaiset leivonnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti