Ikean lihapullia vedetty myynnistä 14 maassa – pyörykät pysyvät kaupassa Suomessa

Suomeen ei ole tuotu lihapullia erästä, josta on löydetty hevosenlihaa Tshekissä, kertoo huonekalujätti Ikea. Suomessa Ikea ei aio vetää lihapullia myynnistä.

Suomessa myytävät Ikean lihapullat valmistetaan Ruotsissa, kuten suurin osa muiden Euroopan-myymälöiden lihapullista. Ikean mukaan liha tulee pääosin EU-maista Ruotsista, Saksasta ja Irlannista.

Ikea kertoo tehneensä eri lihaeristä 12 koetta, joissa on etsitty hevosta lihojen joukosta.

– Olemme tehneet dna-testejä sen jälkeen kun Englannista löydettiin hevosenlihaa. Tänään kävi ilmi, että lihaa on löydetty Tshekistä, kertoo yhtiön Suomen maajohtaja Andre Schmidtgall.

Schmidtgallin mukaan samoista lihaeristä tehtyjä lihapullia ei ole tuotu Suomeen.

Ikean hevoslihapullia myytiin useissa maissa

Ikea on vetänyt lihapullia myynnistä 14 maassa. Ratkaisu tehtiin sen jälkeen, kun Ikean myymästä pyörykkäerästä oli Tshekissä löytynyt merkitsemätöntä hevosenlihaa.

Ikean edustajan Petr Chadraban mukaan samaa lihapullaerää on ollut myynnissä Tshekin ohella ainakin Britanniassa, Portugalissa, Hollannissa ja Belgiassa.

Huonekalujätti on vetänyt tapauksen vuoksi myynnistä lihapullansa myös useissa muissa maissa, niiden joukossa Ruotsissa ja Tanskassa. Päätös koskee kilon pusseihin pakattuja pakastelihapullia. Syynä on epäily, että pyörykät saattavat sisältää merkitsemätöntä hevosenlihaa.

Suurin osa Ikean Euroopan-myymälöiden lihapullista valmistetaan Ruotsissa Lidköpingissä.

Jos epäily osoittautuu oikeaksi, kyseessä on ensimmäinen kerta, kun merkitsemätöntä hevosenlihaa on löytynyt Ruotsissa valmistetuista tuotteista.

(MTV3 - STT- Reuters - TT)

Lue myös:

    Uusimmat