Ikääntyvä, seuraa näitä asioita terveydessäsi

Miten vanheta viisaasti ja iloisesti? 25:29

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleet geriatrian professori Jaakko Valvanne sekä sairaanhoitaja Lotta Tuohino kertoivat, mihin terveysasioihin ikääntyvän kannattaa kiinnittää huomiota. 

– Kyllä kannattaa seurata, ettei ole eteisvärinää ja että syke on tasainen. Verenpainetta kannattaa seurata – tietysti hyvin iäkkäillä, varsinkin jos on verenpainelääkitys, niin se mitataan maaten ja seisten, ettei se romahda siinä ylösnoustessa, sanoo geriatrian professori, lääketieteen ja kirurgian tohtori Jaakko Valvanne Studio55.fi-lähetyksessä. 

Valvanteen mukaan myös painoa ja puristusvoimaa kannattaa seurata. 

Sairaanhoitaja Lotta Tuohino muistuttaa vyötärönympäryksen tarkkailusta vyötärölihavuuden välttämiseksi. 

– Jos se rupeaa naisella menemään kovasti yli 90 sentin ja miehillä yli metrin, niin se voi tarkoittaa, että on kovasti aineenvaihdunnallisesti hankalaa viskeraalista rasvaa. Sitä voisi olla syytä liikkua pois.

Älä jätä lääkkeitä välistä

Tutkimusten mukaan harva syö lääkkeensä täsmällisesti. Mistä tämä johtuu?

– Se onkin todella hyvä kysymys. Joka toinen käyttää lääkkeitään epäsäännöllisesti tai jättää käyttämättä – kaikenikäisistä. Tiedämme, että esimerkiksi verenpainelääkkeen käyttämättä jättäminen lisää kuolleisuutta. Kyllä se on vaarallista olla käyttämättä, Valvanne sanoo.

Tuohinon mukaan lääkkeiden väliin jättäminen voi johtua siitä, ettei henkilö ole mieltänyt itseään sairaaksi ja usko tarvitsevansa lääkkeitä. 

– Voi myös olla, että lääkkeet, jotka lääkäri on määrännyt, eivät sovi, eivätkä varsinkaan siinä mittakaavassa, mutta sitten kyllä pitäisi sopia lääkärin kanssa uudestaan lääkityksestä, Tuohino muistuttaa.

Miten optimistisen asenteen elämään saa ikääntyessäkin säilytettyä? Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat