Iäkkäiden sydäntahdistinpotilaiden ennuste parantunut

Sydämentahdistimen saavien yli 65-vuotiaiden ennuste on parantunut vuosien varrella, tuore tutkimus osoittaa. Lähes 80 prosenttia iäkkäistä potilaista on nykyään elossa vielä kahden vuoden kuluttua laitteen asentamisesta.

Tutkimus perustuu 12 000 yhdysvaltalaisen sydäntahdistinpotilaan rekisteritietoihin vuosilta 2006–2009.

Tulosten perusteella tahdistinpotilaiden ennuste on parantunut verrattuna aikaisempien tutkimusten tuloksiin, mikä voi johtua hoitojen ja laitteiden kehityksestä. Tästä huolimatta erittäin monet iäkkäät potilaat tarvitsevat sairaalahoitoa tahdistimen asentamista seuraavien kahden vuoden aikana. Mitä vanhempi potilas on, sitä todennäköisemmin hän joutuu sairaalaan tai hoitokotiin.

Suomessa asennetaan vuosittain noin 4 500 sydämentahdistinta. Tahdistimia on erilaisia ja niillä voidaan hoitaa rytmihäiriöitä ja muun muassa sydämen vajaatoimintaa.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Näin eteisvärinä tunnistetaan ja hoidetaan

Kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri, professori Pekka Raatikainen kertoi eteisvärinän oireista ja hoidosta Studio55.fi-lähetyksessä toukokuussa 2014.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja