Mainos

Hyvinkään ampujan asianajaja: Päämies jännitti oikeudenkäyntiä

Hyvinkään ampumisen myöntänyt 19-vuotias Eero Hiltunen oli tänään henkilökohtaisesti paikalla, kun murhasyytteiden pääkäsittely alkoi Hyvinkään käräjäoikeudessa.

Hänen oikeusavustajansa, asianajaja Olli Etelämäki kertoi oikeustalon aulassa medialle, että hänen päämiestään jännitti kovasti oikeuteen saapuminen.

– Häntä jännittää tämä tilaisuus. Hän on ollut hyvin masentunut tästä oikeudenkäynnistä. Hän on tuntenut olonsa hyvin arvottomaksi.

Päivän aluksi Hiltunen todettiin syyntakeiseksi. Oikeus määräsi mielentilatutkimuksen salattavaksi lopputulosta lukuunottamatta.

– Tutkimus on ollut hyvin perusteellinen, eikä sitä ole sinänsä syytä epäillä. Siinä on hyvin paljon sellaisia elementtejä [jotka selittäisivät teon motiivia], mutta en voi ottaa niihin nyt kantaa, koska tutkimus määrättiin salaiseksi.

Puolustuksen mukaan ampumisessa ei ole kyse murhista, vaan tapoista. Murhista ainut mahdollinen rangaistus on elinkautinen, tappo-nimikkeellä rangaistuksesta tulisi nuorelle ensikertalaiselle todennäköisesti huomattavasti lievempi.

Puolustuksen mukaan avainkysymys on se, käytettiinkö teoissa "vakaata harkintaa".

– Vakaata harkintaa on niin monenlaista. Joku suunnittelee tekoa viikko- tai päiväkausia. Silloin kyseessä on pitkäjänteinen suunnittelu. Päämieheni sai idean illalla ennen tekoja tai samana yönä. Tapahtumat kestivät painista ampumiseen saakka noin kolme tuntia.

Puolustus totesi salissa myös, ettei teko ole erityisen raaka tai julma ja että teosta ei aiheutunut yleistä vaaraa.

– Henkirikoksissa perusmuoto on aina tappo. Murha vaatii erityisiä ankaroittamisperusteita. Syyttäjä on esittänyt kaikki lain tuntemat ankaroittamisperusteet. Ne täytyy tutkia. Puolustuksella on myös perusteita, miksi ehdot eivät täyty.

Hiltusta on määrä kuulla oikeudenkäynnissä vasta ensi viikolla.

MTV3 uutiset seuraa oikeudenkäyntiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.