Huumeriippuvainen Jonathon pääsi kuiville 10 vuoden käytön jälkeen – julkaisi kuvaparin muutoksestaan: "Yksi päivä kerrallaan"

Vauva kuoli kovien huumeiden yliannostukseen – äitiä syytetään kuolemasta 1:22
Videolla kerrotaan vauvasta, joka kuoli kovien huumeiden yliannostukseen.

Jonathon kertoo Unilad-sivustolle, että koronasulut auttoivat häntä pääsemään eroon huumeiden käytöstä.

Skotlantilainen Jonathon Macleod, 24, alkoi käyttää huumeita 15-vuotiaana. Hänellä oli tapana käyttää kokaiinia ollessaan pubissa, käydessään katsomassa jalkapallopelejä ja viettäessään aikaa kaveriensa kanssa.

Jonathon kokee olleensa aina sellainen tyyppi, joka jää koukkuun asioihin. Hänestä tuntuu nyt, että peli oli menetetty jo siinä vaiheessa, kun hän ensimmäisen kerran kokeili kokaiinia. Johnny huomasi, että toiset pystyivät lopettamaan, mutta hän ei halunnut.

Hurmos vaihtui pian ahdistukseen

Ensimmäinen kerta tuntui huikealta. Sitä ei kestänyt kauan, ja Jonathon kokee, että hän ajautui pian masennuksen, itsesäälin ja syyllisyyden tunteen syövereihin. Ajan kuluessa hänestä alkoi tuntua siltä, että hän ei ansainnut elää.

Jonathon yritti löytää tahdonvoimaa lopettamiseen, mutta otti lopulta uuden annoksen. Ratkeaminen toi hänelle entistä pahemman olon.

– Olin todella ahdistunut ja vainoharhainen, Jonathon kertoo.

– Tunsin oloni tyhjäksi ja arvottomaksi. Koin syyllisyyttä siitä, miten olin kohdellut kumppaniani, ystäviäni ja perhettäni. 

Joskus Jonathon itki itsensä uneen, joskus hän ei nukkunut lainkaan. Joissain tilanteissa hän valehteli voidakseen käyttää aineita. Hänestä tuntui, että huumeet muuttivat hänet aivan toisenlaiseksi ihmiseksi kuin hän oikeasti oli.

Huumeiden käyttö vaikutti Jonathonin ihmissuhteisiin. Huonosti meni myös taloudellisesti ja Jonathonia ahdisti se, miten hän pystyisi maksamaan huumediilereille. Riippuvuuden ollessa pahimmillaan Jonathonista tuntui, että hän oli elossa vain fyysisesti. 

Ajoittain hän tiedosti tarvitsevansa apua. Näin kävi ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten, kun hän päätyi sairaalaan sydänkohtauksen vuoksi vedettyään suuren määrän kokaiinia neljän päivän aikana. Sairaalasta päästyään hän veti uuden annoksen kokaiinia.

Itsemurha-ajatukset laittoivat muutoksen alulle

Eräänä iltana Jonathon melkein yritti itsemurhaa. Hän muutti mielensä katsottuaan tyttöystävänsä kuvaa, jota hän piti lompakossaan. 

Tuon illan jälkeen Jonathon päätti etsiä apua tosissaan. Tänä kesänä hän meni mukaan kokaiinin käyttäjille tarkoitetun Cocaine Anonymous -ryhmän tapaamisiin ja aloitti 12 kohdan ohjelman päästäkseen eroon aineista.

Julkaisi kuvaparin muutoksestaan

Nyt Jonathon on ohjelman loppupuolella. Hän ollut kuivilla yli 90 päivää. Tämän kunniaksi hän julkaisi kuvaparin muutoksestaan Twitterissä 30. marraskuuta. Kun hän on suorittanut ohjelman loppuun, hän alkaa työskennellä ryhmän uusien tulokkaiden kanssa auttaakseen heitä pääsemään eroon riippuvuudestaan.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Yksi päivä kerrallaan, Jonathon kirjoitti.

Koronapandemia vähensi kiusauksia

Kun koronaviruspandemia aiheutti koronasulkuja aiemmin tänä vuonna, Jonathon käytti vielä huumeita. Aluksi tylsistyminen, eristäytyminen ja vapaa-ajan määrä saivat hänet käyttämään enemmän aineita. Kun hän päätti lopettaa, hän alkoi käyttää aikaansa CA-ryhmän tapaamisissa ja keskittyi parantumiseen.

Kun pubit olivat kiinni ja urheilutapahtumat peruttu, Jonathon ei joutunut kohtaamaan houkutuksia, jotka normaalisti olisivat saaneet hänet käyttämään. Näin hänellä oli paremmat mahdollisuudet työstää ongelmiaan ja selvittää päätään. Nyt Jonathonista tuntuu, että hänellä on työkaluja kohdata tilanteita, joissa hän normaalisti olisi alkanut käyttää.

Ensimmäiset päivät olivat vaikeimpia

Jonathon pohtii, että hänellä meni hyvin kauan tajuta, että hän tarvitsisi apua ja että jos hän ei lopettaisi, kaikki voisi pian olla ohi. 

Ensimmäiset päivät olivat kaikkein vaikeimpia, sillä Jonathonin teki mieli kokaiinia ja hän kärsi vieroitusoireista. CA-tapaamisten ja läheisten tuen avulla hän pääsi yli pahimmasta. Tapaamisten myötä hän alkoi ymmärtää omaa riippuvuuttaan paremmin ja sai resursseja sanoa ei huumeille. 

Vielä on paljon töitä

Jonathon kokee, että hänellä on vielä edessään pitkä matka. Hän aikoo edetä päivä kerrallaan.

– Minun pitää tehdä töitä itseni kanssa joka päivä. Tunnen olevani aivan kuin uusi ihminen ja todella tarkoitan sitä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Daily Mail, Unilad

Lue myös:

    Uusimmat