Pitbull hyökkäsi 5-vuotiaan kimppuun ruokakaupan edessä Espoossa – iski kiinni ilman syytä

Parikymppinen naiskaksikko tuomittiin käräjillä sakkoihin eläimen vartioimatta jättämisestä ja vammantuottamuksesta. Naisten mukana ollut koira hyökkäsi 5-vuotiaan lapsen kimppuun ilman syytä Espoossa.

Välikohtaus tapahtui Ymmerstan Alepa-myymälän ulkopuolella huhtikuussa 2021. Naiset olivat seisseet kaupan edessä. Toisella oli lieassa säikky pitbull.

5-vuotias lapsi käveli ulos kaupasta äitinsä edellä. Koira päätti jostain syystä hyökätä, vaikka lapsi ei antanut siihen mitään syytä.

Toinen naisista piti koiran hihnasta kiinni, mutta voimakas eläin riuhtaisi itsensä vapaaksi ja ampaisi kiinni lapsen käteen. Koira riuhtoi, ja lapsi kaatui maahan.

Joku paikalla olleista aikuisista veti koiraa pois lapsen kimpusta. Koira yritti hyökätä vielä uudestaan, mutta hihnasta otteen saanut nainen sai vedettyä koiran pois. Tilanne oli nopea.

Säikky koira

Puremavammojen lisäksi lapsi sai tilanteesta pelon koiria kohtaan.

Lapsen äiti kertoi oikeudessa, että lapsi kyseli vielä pitkään tapahtuneen jälkeen, miksi koira hyökkäsi hänen kimppuunsa.

Koiran haltija puolestaan kertoi oikeudessa, että koira oli luonteeltaan säikky. Hänen mukaansa se ei kuitenkaan ollut koskaan aiemmin tehnyt mitään vastaavaa, ja hän uskalsi pitää sitä myös vapaana.

Nainen arveli, että pitbull oli luultavasti säikähtänyt tilanteessa lastenvaunuja. Koiran tiedettin pelkäävän myös polkupyöriä.

Loukkaantuneen lapsen äiti piti koirarotua tunnetusti vaarallisena. Koiranainen oli eri mieltä.

Kumpikin syytetyistä naisista kiisti rikossyytteet oikeudessa. Heidän mukaansa kyse oli puhtaasta vahingosta, ja koiraa oli vartioitu asianmukaisesti.

Valvontakameravideo näytti tilanteen

Oikeudessa katsottiin todisteena valvontakameravideo.

Sen mukaan poika käveli ulos kaupasta rauhallisesti, eikä ottanut koiraan minkäänlaista kontaktia. Koira hyökkäsi lapsen kimppuun täysin yllättäen.

Oikeus katsoi, että koiraa hihnassa pitänyt nainen ei ollut varautunut tilanteeseen tarpeeksi hyvin. Hihna oli päässyt lipeämään naisen kädestä koiran ampaistessa matkaan. Nainen kertoi tästä itse.

Oikeus totesi myös, että kaupan edusta oli vilkas paikka, jossa liikkui ihmisiä. Oikeuden mukaan naisten olisi tullut varautua siihen, että koira saattaa reagoida yllättävästi.

Kyse oli oikeuden mukaan myös potentiaalisesti vaarallisesta koirasta, joten naisten olisi täytynyt pitää mahdollisena, että koiran hyökkäys voisi aiheuttaa vakavatkin seuraukset.

Naisten toiminta katsottiin törkeän huolimattomaksi.

Molemmille tuomio

Koiraa tapahtumahetkellä hihnassa pidellyt vuonna 1995 syntynyt nainen tuomittiin 50 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen eläimen vartioimatta jättämisestä ja vammantuottamuksesta. Maksettavaa jää sakoista yhteensä 700 euroa.

Koiran haltija, joka oli samanikäinen nainen, sai puolestaan hieman suuremman sakkotuomion. Hänet tuomittiin samojen rikosten lisäksi myös rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, jotka olivat tapahtuneet toisella kertaa.

Naiselle määrättiin 90 päiväsakkoa, joista maksettavaa jää hänen tuloillaan yhteensä 1710 euroa.

Lisäksi kumpikin velvoitettiin korvaamaan pojalle erilaisia vahingonkorvauksia reilut 2000 euroa sekä oikeudenkäyntikulut, noin 4000 euroa.

Asianomistaja vaati koiran lopettamista, mutta käräjäoikeus ei katsonut tätä tarpeelliseksi, koska koiran ei tiedetty hyökkäilleen aiemmin.

Koiran haltijana ollut nainen kertoi, että koira oli palautunut sittemmin oikealle omistajalleen, ja että koira oli joka tapauksessa lopetettu. Käräjäoikeus otti silti kantaa lopettamisvaatimukseen siltä varalta, ettei näin olisi todella tapahtunut.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja