Huonoja uutisia sohvaperunoille: Jo tunti television katselua lisää syöpäriskiä

5:18
Videolla kerrotaan, millainen yhteys on ravinnolla ja syövällä.

Tuore yhdysvaltalaistutkimus yhdisti television ääressä istuskelun suurentuneeseen riskiin sairastua paksusuolen syöpään, uutisoivat muiden muassa Medical Xpress sekä NBC News. Yhteys havaittiin alle 50-vuotiailla naisilla.

JNCI Cancer Spectrum -tiedejulkaisussa ilmestynyt tutkimus on karua luettavaa sohvaperunoille. Yli 89 000 amerikkalaisnaisen elämäntapoja ja syöpäsairastavuutta kartoittaneessa työssä huomattiin, että television katselu paikallaan löhöten on yhteydessä tilastollisesti merkittävään riskiin sairastua paksusuolen syöpään ja erityisesti peräsuolen syöpään.

Tutkimusaika oli 22 vuotta. Tuona aikana osallistuneista naisista 118 sairastui paksusuolen syöpään. Tutkimuksen alkaessa vuonna 1991 naiset olivat 25–42-vuotiaita.

Tunti tai kaksi television ääressä lisää syöpäriskiä merkittävästi

Yli tunti päivittäistä television katselua oli osallistujien keskuudessa yhteydessä 12 prosenttia kohonneeseen riskiin sairastua paksusuolen syöpään verrattuna siihen, jos televisiota olisi katsottu vähemmän.

Tulokset olivat vielä huolestuttavampia, jos television ääressä vietettiin päivittäin yli kaksi tuntia. Tällöin naisten sairastusmisriski kohosi 70 prosentilla.

Television katselun yhteys kohonneeseen syöpäriskiin oli riippumaton naisten painoindeksistä, liikunnasta ja paksusuolen syövän ilmenemisestä suvuhistoriassa. Myöskään ruokapöydän tai työpöydän ääressä istuminen ei näyttänyt selkeästi lisäävän riskiä syöpään. Tämä viittaa NBC News -uutisten haastatteleman gastroentologin mukaan siihen, että istuvaan elämäntyyliin liittyy muitakin syöpäriskiä kasvattavia tekijöitä.

– Tämä on muistutus siitä, että meidän tulisi olla aktiivisempia pitkin päivää. Terveydenhoidon tarjoajille tulos tekee kristallinkirkkaaksi sen, että meidän täytyisi neuvoa ihmisiä liikkumaan, tohtori Rahesh Keswani sanoo.

Löydökset julkaistiin pian toisen samankaltaiseen tulokseen päätyneen yhdysvaltalaistutkimuksen kanssa. Siinä huomattiin, että nuorten aikuisten syöpäriski on kasvanut dramaattisesti. Yksi huomiota herättävästi lisääntyneistä syövistä oli paksusuolen syöpä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja