Suolistosyöpä yleistyy – kannattaisi seuloa 50–75-vuotiailta

Yhdysvaltalaisasiantuntijat suosittavat paksu- ja peräsuolisyövän seulontoja kaikille 50–75-vuotiaille.

Kannanotto perustuu JAMA-lehdessä julkaistuun tutkimuskatsaukseen, jolla päivitettiin vuonna 2008 edellisen kerran tehty seulonta-arvio.

Arvion perusteella paksu- ja peräsuolisyövän seulominen 50–75-vuotiailta keskimääräisessä syöpävaarassa olevilta pienentää heidän riskiään menehtyä paksu- ja peräsuolisyöpään. Tässä ikäryhmässä seulontojen hyödyt ovat hyvin todennäköisesti suurempia kuin mahdolliset haitat.

Tutkimuksen perusteella seulonnoissa voi käyttää monia eri menetelmiä. Tutkimusnäyttö ei ole kaikkien menetelmien osalta kattavaa, mutta todennäköisesti niillä päästään suhteellisen samanlaisiin tuloksiin. Tutkimuksissa oli käytetty erilaisia suolitähystyksiä, tietokonekerroskuvausta sekä erilaisia uloste- ja DNA-testejä.

Suomessa paksusuoli- ja peräsuolisyövän seulonta tehdään joka toinen vuosi 60–70-vuotiaille. Tällä hetkellä seulonta tehdään ulosteen veritestillä, mutta tähystykset saattavat yleistyä tulevaisuudessa. Arvioidaan, että seulontojen ansiosta kuolleisuus suolistosyöpään vähenee noin 15 prosenttia.

Paksu- ja peräsuolisyöpä on yleistynyt Suomessa, ja tällä hetkellä se on miesten kolmanneksi ja naisten toiseksi yleisin syöpä. Uusia tapauksia todetaan vuosittain noin 2 600.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Milloin on tarvetta epäillä syöpää?

HYKSin Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoi eri syöpien oireista Studio55.fi-lähetyksessä maaliskuussa 2016.

Milloin tarvetta epäillä syöpää? 25:57

Lue myös:

    Uusimmat