Nuorten aikuisten syöpäriski kasvanut dramaattisesti – taustalla maailmanlaajuinen ongelma

Miten suuri ongelma lasten lihavuus on? 10:36
Videolla keskustellaan lasten ylipainosta. Kuinka vakava ongelma todella on?

Tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että nuoret aikuiset sairastuvat yhä useammin ja yhä nuorempana syöpiin. Joidenkin syöpien kohdalla milleniaalien riski sairastua on kaksinkertainen verrattuna suurten ikäluokkien edustajiin. Moni syöpä olisi vältettävissä painonhallinnalla, muistuttavat tutkijat tiedotteessa.

The Lancet Public Health -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin lihavuuteen liittyvien 12 syövän ilmaantuvuutta vuosina 1995–2014 sekä 18 yleistä syöpää, jotka eivät ole yhteydessä painoon. Tutkimusaineisto kattoi 67 prosenttia yhdysvaltalaisista. 

Nuorten 24–49-vuotiaiden aikuisten piirissä syöpäriskiä kasvatti erityisesti lihavuus. Kohonnut syöpäriski kasvoi asteittain nuoremmissa ikäryhmissä. Tutkimuksen tekijät varoittavat, että lihavuus nuoressa iässä nostaa syöpäriskiä myös myöhemmin aikuisuudessa.

Lihavuuden lisääntyminen on maailmanlaajuinen ongelma. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että jopa miljardi ihmistä on ylipainoisia ja vähintään 300 miljoonaa liikalihavia.

Ylipainoon liittyvät syövät lisääntyneet

Huomiota herättävästi nuorten aikuisten keskuudessa lisääntyivät kuusi lihavuuteen liittyvää syöpää: paksusuolen syöpä, kohtusyöpä, sappirakkosyöpä, munuaissyöpä, haimasyöpä sekä plasmasolusyöpä eli myelooma.

Usein nämä syövät ilmaantuvat ihmisen täytettyä 60–70 vuotta. Tutkimuksen perusteella milleniaalien riski sairastua paksusuolen syöpää, kohtusyöpään, haimasyöpään ja sappirakkosyöpään oli noin kaksi kertaa suurempi kuin toisen maailmansodan jälkeen syntyneiden suurten ikäluokkien edustajien.

Syövät, jotka eivät liity lihavuuteen, näyttivät vähenevän tai niiden esiintyvyys pysyi suhteellisen samana. Tällaisia syöpiä ovat esimerkiksi tupakointiin ja tulehduksiin liittyvät syövät.

– Tutkimus osoittaa lihavuuteen liittyvien syöpien esiintyvyyden kasvaneen dramaattisesti viime vuosikymmeninä syntyneiden ikäluokkien keskuudessa, sanoi syöpälääkäri George Chang CNN:lle. Chang ei ollut mukana tutkimuksessa.

Lapsen ylipaino altistaa aikusiän lihavuudelle

Lihavuuden ja syövän yhteyttä on yritetty selittää esimerkiksi soluihin kertyneellä rasvalla, mutta varmuutta asiasta ei vielä ole. Varmaa kuitenkin on, että syövän ja lihavuuden välinen yhteys on aito – oli kyse sitten lihavuuteen johtavista tekijöistä, kuten vähäisestä liikunnasta tai ruokavaliosta, tai ylipainosta itsestään.

Tutkijat varoittavat, että lihavuutta ei pidä hyväksyä edes lasten keskuudessa. Lapsenpyöreys ei nimittäin välttämättä katoa kasvun myötä. Itse asiassa ylipaino lapsena ennustaa vahvasti lihavuutta aikuisena. Lisäksi on mahdollista, että pienen lapsen ylipaino on jo ehtinyt panna alulle syöpää aiheuttavan prosessin.

Lähteet: Science Daily, CNN

Lue myös:

    Uusimmat