Neljä pelottavaa asiaa, jotka tapahtuvat, kun istut koko päivän

Varoitus! Voi olla, että tämä artikkeli saa sinut pomppaamaan tuoliltasi samassa sekunnissa.

Moni meistä viettää koko työpäivänsä tietokoneen ääressä istuen ja illat kuluvat puolestaan sohvan nurkassa. Sen lisäksi, että istuminen kuluttaa hyvin vähän kaloreita ja voi saada painosi nousemaan, sillä on tutkittu olevan lukuisia muitakin terveysvaikutuksia. Negatiivisia sellaisia.

Seuraavat asiat tapahtuvat, jos pidät takapuolesi visusti kiinni penkissä.

1. Voit sanoa hyvästit hyvälle kolesterolille

Yhdysvaltojen liikuntaneuvosto ACE:n asiantuntija Dominique Wakefieldin mukaan istuminen sammuttaa aktiivisuuden samaan tapaan kuin valokytkin. Sen lisäksi, että kaloreita palaa huomattavasti vähemmän, myös rasvaa pilkkovan lipoproteiinilipaasi-entsyymin aktiivisuus vähenee dramaattisesti. Tämä entsyymi on tärkeässä roolissa niin kutsutun pahan LDL-kolesterolin muuttamisessa hyväksi HDL-kolesteroliksi.

Ohion yliopiston tukijoiden mukaan kahdeksan tunnin istuminen vähentää entsyymin kykyä muuntaa huonoa kolesterolia hyväksi peräti 95 prosentilla. Jo kahden tunnin istumisella havaittiin olevan negatiivisia vaikutuksia kolesteroliin. 

2. Lihaksiasi alkaa särkeä – kaikkia niitä

Mieti hetki, miten istut juuri nyt? Miltä selkänoja tuntuu ja miten käsinojat vaikuttavat käsiesi linjaan? Personal trainer Mark Schneiderin mukaan muun muassa näiden asioiden huomiotta jättäminen tuo mukanaan ongelmia. Mitä paremmin istut, sitä vähemmän negatiivisia vaikutuksia istumisella on. Schneiderin mukaan oikean istumistavan oppiminen voi viedä aikaa, mutta on kaiken vaivan arvoista. Väärässä asennossa istuminen voi nimittäin aiheuttaa niin niska-ja selkäkipuja kuin hengitysvaikeuksiakin.

Istuttaessa korvan, olkapään ja lantion tulisi olla samassa linjassa, aivan kuten polvien ja nilkkojenkin.

Katso videolta ohjeet hyvään istumisasentoon. 

3. Ylipainoriski kasvaa 250 prosentilla

Pienentyneellä kalorinkulutuksella voi olla merkittäviä vaikutuksia pitkällä aikavälillä. ACE:n raportin mukaan päivittäinen kuuden tunnin istuminen lisää ylipainon riskiä peräti 250 prosentilla verrattuna ihmisiin, jotka istuvat päivän aikana vain puoli tuntia.

Pelkkä ylipaino ei ole ainoa riskitekijä, sillä tutkimuksen mukaan jo pelkkä istuminen on kaksi kertaa vaarallisempaa terveydelle kuin ylipaino.

4. Elinikäsi lyhenee

Wakefieldin mukaan passiivisuus on kiistatta yksi sukupolvemme suurimmista terveysuhista. Tutkimusten mukaan istuminen lisää kuolemanriskiä peräti 40 prosentilla. Alhainen fyysinen aktiivisuus lisää puolestaan syövän, diabeteksen sekä sydän-ja verisuonitautien riskiä huomattavasti.

Tilastojen mukaan istumisen haitat tämän asian suhteen ovat kuitenkin helposti kumottavissa. Istumalla vähemmän kuin kolme tuntia päivässä lisäät kaksi vuotta elämääsi.

Näin voit kumota haitat 

Vaikka istumisen negatiiviset vaikutukset ovat hälyttäviä, se ei automaattisesti tarkoita sitä, etteikö asioille voisi tehdä jotain. Asiantuntijat suosittelevat pitämään lyhyitä taukoja pitkin työpäivää ja kävelemään päivittäin 10 000 – 13 000 askeleen verran.

Nouse tuoliltasi tunnin välein, venyttele ja liikuta lihaksiasi. Sen lisäksi, että liike tasapainottaa istumisen vaikutuksia, se voi lisätä myös tuottavuuttasi. Ihminen pystyy nimittäin keskittymään vain noin 45–75 minuuttia kerrallaan, ennen kuin ote työhön alkaa herpaantumaan.

Vapaa-ajan liikuntaan kannattaa myös panostaa, sillä vuonna 2016 julkaistun tutkimuksen mukaan kahdeksan tunnin istumisesta aiheutuneet haitat on mahdollista kumota tunnin intensiivisellä aktiivisuudella.  

Lähde: Redbook 

***

Työpistejumpalla keskivartalo kuosiin tehokkaasti – muutamassa minuutissa! 0:49

Lue myös:

    Uusimmat