Hubble-avaruusteleskooppi lähti matkaan tasan 30 vuotta sitten – tätä kaikkea olemme saaneet ihastella sen matkan aikana!

Hubble-avaruusteleskooppi lähti matkaan tasan 30 vuotta sitten – näitä asioita olemme saaneet ihastella sen silmin 0:50
Avaruussukkula Hubble on opettanut ihmiskunnalle valtavasti avaruudesta.

Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasan ja Euroopan avaruusjärjestön Esan yhteishanke Hubble on merkittävästi lisännyt ihmiskunnan ymmärrystä avaruudesta ja maailmankaikkeuden rakenteesta.

24. huhtikuuta 1990 Discovery-avaruussukkula laukaistiin Maan pinnalta avaruuteen. Sukkula kantoi mukanaan arvokasta kuormaa, jolla oli tärkeä tarkoitus ihmiselle.

Kyydissä olevan Hubble-avaruusteleskoopin toivottiin tuovan vastauksia mystisestä avaruudesta ja opettavan uusia asioita tuosta kaukaisesta tilasta.

Astronautit vapauttivat Hubblen sukkulasta seuraavana päivänä ja teleskoopin matka oli alkanut.

Ennennäkemättömiä hetkiä ja taivaankappaleita

Vuosikymmenten aikana Hubble on näyttänyt ihmiskunnalle paljon asioita, joita kukaan ei olisi pystynyt havaitsemaan ilman kyseistä avaruuslentoa.

Hubblen tarkka linssi erottaa niin ultraviolettivalon ja liki infrapunavalonkin. Laajoista löydöistään se välittää kuvakollaaseja ja spektroskopioita maahan tutkittavaksi.

Avaruusteleskoopin kautta ihminen on päässyt tutkimaan useita planeettoja aurinkokunnan ainoan tähden, Auringon, ympärillä.

Aurinkokunnan planeettojen kuut, pikkuplaneetat ja komeetat ovat välittyneet ihmisten ihailtaviksi teleskoopin ikuistamien havaintojen myötä.

Hubble on opettanut valtavasti tähtien elinkaaresta, galaksien muodoista ja rakenteista sekä massiivisista mustista aukoista. Mutta paljon on vielä tutkittavaa, muun muassa selittämätön ilmiö nimeltään tumma energia.

Eikä sukkula ole selvinnyt matkastaan täysin ilman ongelmia. Ensimmäisten lentovuosien aikana teleskooppi välitti epäselvää kuvaa viallisen linssin vuoksi, mutta nämä haasteet on selätetty.

Matka kaukaisuudessa jatkuu

Tähtitieteilijä Edwin Hubblen mukaan nimetty avaruussukkula jatkaa urallaan loputtoman tieteen parissa ja jakaa vastauksia moniin tähtitieteellisiin kysymyksiin.

Hubblen tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu muun muassa liittoutuminen Nasan observatorioiden kanssa, jotta tieteen tutkiminen on entistä täydellisempää.

Katso jutun alussa olevalta videolta, millaista kuvaa Hubble on välittänyt Maahan.

Lähde: Nasa, CNN

Lue myös:

    Uusimmat