Hormonitasapaino sekaisin? Näistä asioista se saattaa johtua

Monet arjen valinnat ja tavat saattavat vaikuttaa hormonitasapainoon. 

Hormonit ovat kehon välittäjäaineita, jotka osallistuvat aineenvaihduntaprosesseihin. Hormonitasapaino saattaa järkkyä monestakin eri syystä. Tiesitkö näitä Women's Health Magazinen listaamia syitä?

Sokerin ahmiminen

Liiallinen sokerin syöminen johtaa luonnollisesti lihomiseen. Liikakilot puolestaan lisäävät tyypin 2 diabeteksen riskiä, jossa haima tuottaa insuliinia, mutta se vaikuttaa heikosti tai sitä ei ole riittävästi.

Yöhön asti jatkuva stressi

Normaalisti stressihormoni kortisolin määrä tippuu yöksi matalalle, mikä auttaa rauhoittumaan ja nukahtamaan. Levottomuus ja stressi ilta-aikaan kertookin siitä, että kortisolitasot eivät ole laskeneet. Yritä rauhoittua iltaisin ja unohtaa streessaavat asiat taka-alalle.

Kofeiiniannokset myöhään illalla

Kofeiini tehostaa kehon kortisolintuotantoa, mikä voi saada sinut tuntemaan itsesi levottomaksi. Kahvinjuontia kannattaakin rajoittaa, jos unensaanti iltaisin on hankalaa.

Tiukka dieetti

Erittäin vähäkalorinen ruokavalio ja rankat treenit madaltavat estrogeenitasoa, joten vaikka olisit pudottamassa painoa, pidä energiansaantisi kohtuullisella tasolla. 

Liikunnan puute

Ilman säännöllistä liikuntaa kehosi ei tuota riittävästi endorfiineja, jotka tuottavat mielihyvää. Endorfiinit pitävät lisäksi kehon puolustusjärjestelmän kunnossa ja nostavat myös seksihormonien määrää. Mitä enemmän liikut, sitä enemmän kehosi tuottaa endorfiineja.

Liian lyhyet yöunet

Unenpuute nostaa kortisolitasoja, jotka puolestaan nostavat verensokeria. Kun verensokeri sitten romahtaa, tunnet itsesi stressaantuneeksi ja himoitset roskaruokaa. Yritä nukkua pidempiä yöunia, jotta kortisolitasot eivät pääsisi nousemaan.

Huonosti nukuttu yö

Jo yhdellä huonosti nukutulla yöllä voi olla vaikutusta kehon hormonitasapainoon. Normaalisti nukkuessa kylläisyyshormoni leptiini kertoo keholle, ettei sen tarvitse saada ravintoa nukkumisen aikana. Jos pyörit sängyssä läpi yön, ei kehosi tuota riittävästi leptiiniä, mistä johtuen tunnet itsesi ekstranälkäiseksi seuraavan päivän aikana. 

Lue myös:

    Uusimmat