Yhdysvallat valmistautuu hirmumyrsky Idan saapumiseen: Louisianaan hätätila – "Varmistakaa, että perheenne ja läheisenne ovat varautuneet"

Yhdysvaltojen eteläosissa varauduttiin lauantaina hirmumyrsky Idan saapumiseen maan eteläosiin.

Myöhään perjantaina Kuuban länsiosiin ykköskategorian myrskynä rantautuneen Idan ennustetaan voimistuvan toiseksi korkeimpaan neloskategoriaan ennen saapumistaan Yhdysvaltoihin.

Kuubassa myrskyn tieltä evakuoitiin yli 10  000 ihmistä Pinar del Rion maakunnasta. Maan pääkaupungissa Havannassa kaikki julkinen liikenne keskeytettiin ja sähköt katkaistiin varotoimena ennen myräkän saapumista.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen (NHC) mukaan Idan nostattama myrskyvuoksi voi nousta Kuubassa jopa 1,8 metriä normaaleja vuorovesirajoja korkeammalle. Myös Jamaikalle ja Caymansaarille annettiin varoitukset kaatosateista, maanvyöryistä ja syöksytulvista.

Louisianaan on julistettu hätätila Idan vuoksi. Vuonna 2005 Mississippijoen alajuoksulla Louisianassa sijaitseva New Orleans peittyi lähes kokonaan tulvavesiin ja yli 1 800 ihmistä kuoli, kun hirmumyrsky Katrina kylvi tuhoa.

–  Louisianan asukkaiden on valmistauduttava nyt. Varmistakaa, että perheenne ja läheisenne ovat varautuneet, tapahtui mitä tahansa, kirjoitti osavaltion kuvernööri John Bel Edwards Twitterissä.

New Orleansin pormestari LaToya Cantrell sen sijaan kehotti asukkaita pysymään kodeissaan tai hakeutumaan kaupungin julkisiin suojiin.

–  Emme halua ihmisiä teille, missä he olisivat vielä suuremmassa vaarassa, Cantrell perusteli.

Idan odotettiin saapuvan Yhdysvaltoihin sunnuntaina.

Lue myös:

    Uusimmat