Mainos

Helvetin enkelit ei ole rikollisjengi – näin oikeus perusteli

Espoon käräjäoikeus hylkäsi tänään Helvetin enkelien Helsingin kerhoa vastaan nostetut ns. jengisyytteet.

Muun muassa näistä asioista oikeus oli täysin eri linjoilla syyttäjän kanssa. Suorat lainaukset ovat peräisin tuomion perusteluista.

Väijyvuorot

Helvetin enkelien Helsingin kerhon toimitilat sijaitsevat Espoossa, ja jäseniä kerhossa on parikymmentä. Syyttäjän mukaan kerhotilojen ympärivuorokautinen valvonta oli osoitus toiminnan järjestäytyneisyydestä.

Käräjäoikeuden mukaan väijyvuoroja tehdään kuitenkin monissa muissakin yhdistyksissä, eikä tämä siis osoita erityisesti kerhon rikollista luonnetta.

Raskas aseistautuminen

Kerhotiloissa ja myös jäsenten asunnoissa on ollut ampuma-aseita, teräaseita, lyömäaseeksi sopivia esineitä ja huomattava määrä patruunoita. Syyttäjän mukaan tämä osaltaan kuvastaa toiminnan rikollista luonnetta.

Osa takavarikkoon otetuista aseeksi väitetyistä esineistä on käräjäoikeuden mukaan ollut kuitenkin selvästi koriste-esineitä. Veitsiä ja puukkoja puolestaan on ollut runsaasti, koska kerhotiloissa asuvan jäsenen harrastuksena on kerätä erilaisia veitsiä.

Jäsenten rikollisuus

Noin kahdestakymmenestä jäsenestä (kokelaat mukaanlukien) puolella ei ole kymmenen vuoden ajalta lainkaan merkintöjä rikosrekisterissä. Joillakin jäsenillä on tilillään muun muassa tuoreita väkivaltarikoksia. Yksi vuonna 2008 tapon yritykseen syyllistynyt jäsen on sittemmin erotettu kerhosta.

"Erottamisesta on pääteltävissä, että vakavien rikosten tekeminen ei välttämättä oikeuta kerhon jäsenyyteen. Suurella osalla jäsenistä ei ole lainkaan rikosrekisterissä merkintöjä ja siitä puolestaan on pääteltävissä, ettei rikos ole pääsyvaatimus kerhon jäsenyyteen."

Oikeuden mukaan jäsenten välisistä puheluista on pääteltävissä huolenpito. Eräässä todisteena kuullusta puhelusta on pääteltävissä, että jäsentä estetään tekemästä rikos ja hänet komennetaan kerholle.

Järjestön historia ja kansainvälisyys

Oikeuden mukaan syyttäjän todisteina käyttämillä vanhoilla kokouspöytäkirjoilla tai vuosia sitten laadituilla ohjeilla ei ole merkitystä arvioitaessa Helvetin enkelien Helsingin osaston nykyisten jäsenten toimintaa. Merkitystä ei ole myöskään Helvetin enkelien menneinä vuosikymmeninä tai muissa maissa tekemillä rikoksilla.

"Nykyiset jäsenet eivät ole vastuussa entisten jäsenten rikoksista eikä Helvetin enkelien Helsingin osaston toimintaa voida arvioida muiden kuin nykyisten jäsenten tekoja arvioimalla."

Vankilaan joutuvien avustaminen

Kerho ylläpitää rahastoa, jolla tuetaan vankilaan joutuneita jäseniä ja näiden perheitä.

"Vankilaan joutuvien jäsenten ja heidän perheidensä avustaminen osoittaa hyvää tahtoa, siitä ei voida tehdä sellaista johtopäätöstä, että Helvetin enkelit suosisivat rikollisuutta."

Jengiliivit

Oikeus määräsi palautettavaksi takavarikoidut jengiliivit.

"Liivit ja niissä olevat merkit eivät ole osoitus tulevista rikoksista, vaikka niistä on pääteltävissä kantajansa arvomaailma."

Jäsenten vapaaehtoisuus

"Presidentillä ja muilla toimihenkilöillä ei ole selvää käskyvaltaa muihin jäseniin nähden. Jäsenet ovat vakuuttaneet riippumattomuuttaan ja vapaaehtoista osallistumistaan toimintaan. Maksujen maksaminen kerhon toimintaan on välttämätöntä kulujen kattamiseksi ja moottoripyörätoiminnan rahoittamiseksi. Vuokran maksaminen asunto-osakeyhtiölle on luonnollista, koska kerhotilat ovat kaikkien jäsenten käytössä. Kerhotiloissa ei ole ollut havaittavissa, että kerholla olisi käytössään runsaasti rahaa"

Oikeus teki käräjien aikana katselmuksen kerhotiloihin.

Ei näyttöä suunnitellusta rikoksesta

Käräjäoikeus toteaa lopuksi, että syytteen hyväksyminen edellyttäisi konkreettista suunnitelmaa toisesta rikoksesta, nk. päärikoksesta.

Tässä oikeudenkäynnissä syyttäjä ei edes yrittänyt osoittaa, että Helvetin enkelien tavoitteena olisi tehdä määrätty vakava rikos, jonka tekotapa ja tekoaika olisi jo selvillä. Tunnusmerkistö edellyttäisi, että kerho tekee vakavan rikoksen ja että kaikki osalliset tietävät rikoksen kaikki tunnusmerkistötekijät.

"Yksittäisten jäsenten tahoillaan tekemiä rikoksia ei voida lukea muiden jäsenten syyksi pelkästään kerhon jäsenyyden perusteella."

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.