Mainos

Helsingin Kaupunginteatterin ex-johtaja Asko Sarkola: "Olen joutunut puuttumaan seksuaaliseen häirintään"

9:07

Asko Sarkola ja Pertti Sveholm puhuivat pinnalla olevasta ahdistelukohusta Huomenta Suomessa.

Helsingin Kaupunginteatterin johtajan paikalta vuoden 2016 jälkeen eläkkeelle jäänyt näyttelijä Asko Sarkola, 72, ja näyttelijä Pertti Sveholm, 63, vierailivat maanantaiaamuna Huomenta Suomessa.

Miehet puhuivat kohua herättäneestä seksuaalisesta ahdistelusta elokuva-alalla. Yli 120 suomalaisnäyttelijää kertoi STT:n ja Näyttelijäliiton tekemässä kyselyssä tulleensa seksuaalisesti häirityksi työssään.

– Se tuli yllätyksenä niiltä osin, että tätä ahdistelua tuntuu tapahtuvan paljon, Pertti Sveholm sanoo haastattelussa.

– En ole todistanut tällaista tapahtuvan. Mutta ehkä se on myös niin, että sitä tapahtuu muiden silmiltä suojassa.

Asko Sarkola on teatterinjohtajana joutunut puuttumaan seksuaaliseen ahdisteluun.

– Tietysti, jos on työnjohtajan asemassa ja tällaista ilmenee, niin siihen on puututtava välittömästi. Ja se on selkeä homma, jos tällaista tapahtuu työpaikalla, niin silloin työntekijä voi ilmoittaa esimiehelle ja esimiehen velvollisuus on välittömästi toimia. Muuten esimies saa syytteen siitä, ettei toimi, Sarkola toteaa.

– Se, mitä tapahtuu työpaikan ulkopuolella, on hankalampi alue. Mutta kyllä minusta on suurta rohkeutta naisten puolelta tulla ilmoittamaan esimiehelle. Se on myös hankalaa, jos työnjohtaja syyllistyy moiseen, mutta myös hänellä on esimies. Esimiehen pitää reagoida tällaisiin asioihin.

Sarkolalle on tultu kertomaan koetusta ahdistelusta. Hän kertoo menneensä puhumaan asiasta henkilön kanssa, jota asiasta syytettiin.

– Sanoin, että nyt tämä loppuu tähän. Se loppui siihen.

Asko Sarkola näyttelee Helsingin Kaupunginteatterissa ylihuomenna keskiviikkona 25. lokakuuta kantaesityksensä saavassa Mannerheim ja saksalainen suudelma -näytelmässä Carl Gustaf Emil Mannerheimia.

– Teatterinjohtajan uran aikana oli jatkuvasti palo päästä takaisin näyttämöllä. Nyt voi taas keskittyä täysillä näyttelemiseen. Ei tarvitse miettiä esimerkiksi häirintätapauksia ja keskittyä hallinnollisiin asioihin.

Sarkola on näytellyt Mannerheimia myös Åke Lindmanin ohjaamassa Etulinjan edessä -elokuvassa (2004) sekä Veijo Meren romaaniin pohjautuvassa tv-elokuvassa Valtapeliä elokuussa 1940 (2001).

Katso Asko Sarkolan ja Pertti Sveholmin haastattelu Huomenta Suomessa artikkelin alussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.