Elintarvikejätti Heinzin pitkä kehitystyö on tuottanut tulosta: yritys lanseerasi eilen ketsupin, jonka tomaatit on kasvatettu Mars-planeetan kaltaisissa oloissa.
”Marz Editioniksi” nimetyn ketsupin kehittivät astrobiologit Aldrinin avaruusinstituutissa Floridassa.
Ketsupilla myös tieteellistä arvoa
Heinzin laatustandardien mukaisen tuotteen luomisen lisäksi Mars-ketsupilla on myös tieteellistä arvoa.
Toisin kuin aiemmat lyhyen aikavälin kasvinkasvatusprojektit, uuden ketsupin kehitystyö on laboratorioesimerkki pitkän aikavälin ruoantuotannosta Punaisen planeetan karuja oloja mallintavissa oloissa.
– Mars-planeetalla selviämisen näkökulmasta suuri kysymys kuuluu, kuinka kasvatamme ruokaa maaperässä, joka on kaikkea muuta kuin ihanteellinen, kehitystyötä johtanut Andrew Palmer muistuttaa.
Tomaatit kasvatettiin Marsin maapölyä muistuttavassa aineksessa
Tutkimuksessa tomaatit kasvatettiin maaperässä, joka vastasi kemiallisesti Marsin regoliittia eli pinnan hienojakoista pölyä muistuttavaa ainesta.
Lisäksi kasvualustan lämpötila ja vesiolot säädettiin vastaamaan Marsin oloja. Kun olot oli säädetty, Aldrinin avaruusinstituutin ja Heinzin asiantuntijat valitsivat sopivat tomaatinsiemenlaadut ja sovelsivat erilaisia viljelystekniikoita hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi.
