Heinz laseerasi ketsupin, jonka tomaatit on kasvatettu Mars-planeetan kaltaisissa oloissa

Elintarvikejätti Heinzin pitkä kehitystyö on tuottanut tulosta: yritys lanseerasi eilen ketsupin, jonka tomaatit on kasvatettu Mars-planeetan kaltaisissa oloissa. 

”Marz Editioniksi” nimetyn ketsupin kehittivät astrobiologit Aldrinin avaruusinstituutissa Floridassa.

Ketsupilla myös tieteellistä arvoa

Heinzin laatustandardien mukaisen tuotteen luomisen lisäksi Mars-ketsupilla on myös tieteellistä arvoa.

Toisin kuin aiemmat lyhyen aikavälin kasvinkasvatusprojektit, uuden ketsupin kehitystyö on laboratorioesimerkki pitkän aikavälin ruoantuotannosta Punaisen planeetan karuja oloja mallintavissa oloissa.

– Mars-planeetalla selviämisen näkökulmasta suuri kysymys kuuluu, kuinka kasvatamme ruokaa maaperässä, joka on kaikkea muuta kuin ihanteellinen, kehitystyötä johtanut Andrew Palmer muistuttaa.

Tomaatit kasvatettiin Marsin maapölyä muistuttavassa aineksessa 

Tutkimuksessa tomaatit kasvatettiin maaperässä, joka vastasi kemiallisesti Marsin regoliittia eli pinnan hienojakoista pölyä muistuttavaa ainesta. 

Lisäksi kasvualustan lämpötila ja vesiolot säädettiin vastaamaan Marsin oloja. Kun olot oli säädetty, Aldrinin avaruusinstituutin ja Heinzin asiantuntijat valitsivat sopivat tomaatinsiemenlaadut ja sovelsivat erilaisia viljelystekniikoita hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi.

– Heinzin laatustandardit täyttävän ketsupin kehittäminen oli unelma, jonka saavutimme. Yhteistyö yrityksen tomaattimestareiden kanssa auttoi meitä ymmärtämään paremmin mahdollisuuksia, joita liittyy pitkäjänteiseen ruoantuotantoon Maan ulkopuolella, Palmer hehkuttaa.

Ei nähdä vielä kaupan hyllyillä

Mars-ketsuppia ei näillä näkymin nähdä kuluttajamarkkinoilla. Tutkimuksessa kehitetty erä Punaisen planeetan ketsuppi sijoitettiin Heinzin päämajaan Yhdysvaltain Pittsburghiin.

Heinzin ketsuppi on jo valloittanut avaruutta, sillä sitä on vuosien ajan ollut tarjolla Kansainvälisellä avaruusasemalla.

– Meillä astronauteilla on tapana sanoa, että avaruudessa ruoalla ei ole väliä, kastikkeella sen sijaan on, entinen Nasan astronautti ja Marz Edition -ketsupin lähettiläs Mike Massimino lohkaisi.

5:14
MTV Uutiset kertoi toissa kesänä espoolaisesta startupista, joka valmistaa ruokaa ilmasta. Yrityksen mukaan tehtaita voitaisiin rakentaa esimerkiksi aavikolle tai avaruuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja